Kampanja H&M-a podigla prašinu zbog modela s hidžabom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

H&M je po prvi put u svojoj historiji koristio muslimanku u svojoj promotivnoj kampanji. Djevojka je u reklami nosila hidžab kako bi nagnala kupce da recikliraju svoju odjeću. Ova kampanja pokrenula je debatu o muslimanskoj modi.

Kao što se i očekivalo, video koji je objavljen početkom mjeseca pod nazivom ‘Close the Loop’, privukao je mnogo pažnje. U njemu dominiraju urbane scene, uređeni modeli raznih nacionalnosti i spolova. Štoviše u njemu je debitirala i jedna muslimanka kao model.

Rođena u Londonu od majke Pakistanke i oca Marokanca, Mariah Idrissi je svoju fotografiju poslala H&M-u.

”Bila je to samo jedna fotografija s kojom nisam planirala ništa veliko”, kazala je za CNN. No čini se da se i modni velikan dobro pripremio za ovaj casting.

”Bila sam iznenađena, znali su tačno kako bih trebala biti odjevena. Znali su da odjeća mora biti široka i da ne smije isticati obline te da ništa ne smije otkrivati. Ponudili su razne kombinacije. Ja sam malo natuknula što bih željela nositi što su oni i poštovali”, dodaje Idrissi.

Neki su ovu njezinu kampanju ocijenili u suprotnosti s tradicionalnim muslimanskim uvjerenjima, ali 23-godišnja manekenka se s tim ne slaže.

”Vidjela sam nekoliko negativnih komentara. U našoj religiji sve što nije zabranjeno je dopušteno, a ovo nigdje nije zabranjeno”, kaže manekenka. ”Dok god sam odjevena po propisima islama, nema problema. Ovo je samo promocija hidžaba i to je dobro”.

H&M ovo nije htio posebno komentirati, ali su putem saopćenja CNN-u kazali da ”ne ohrabruju niti jedan stil života koji je prikazan u promotivnom filmu te da moda nema nikakvih pravila”.

Ova kampanja je možda podigla prašinu, ali ima poslovnog smisla. Muslimani su na odjeću potrošili 266 milijardi dolara u 2013. godini.

Ova kampanja pokazala je da reklame ne moraju biti eksplicitne da bi privukle pažnju javnosti.

Više vijesti