Kanada do 2020. godine prima oko milion novih migranata

Za razliku od susjednih Sjedinjenih Američkih Država, Kanada nije zabrinuta za bezbjednost i najavila je da će u naredne tri godine primiti blizu milion novih migranata.

“Ne moramo da biramo između migranata i bezbjednosti. Kanada uspijeva u integraciji imigranata više od bilo koje zemlje u svijetu”, rekao je kanadski ministar za migracije Ahmed Husen.

Kanada će naredne godine primiti 310.000 imigranata, što je za 10.000 više u odnosu na broj migranata koje je primila ove godine, ali i znatrno manje od 450.000 što je bila ranija najava.

Analitičari smatraju da je talas migranata ka Kanadi znatno povećan zbog oštre politike američkog predsjednika Donalda Trampa prema migrantima, a kanadski resorni ministar Husen tvrdi da to nije jedini razlog.

“To je znatno komplikovanija stvar. Nije to slučaj za sve imigrante koji iz SAD-a idu ka Kanadi. Oko 40 odsto imigranata koji su ušli preko granice u Kvibeku imaju uredne vize i u SAD-u su se kratko zadržali. Njihov cilj je bila Kanada i nema to veze s politikom Bijele kuće”, kazao je Husen.