Kanada prima porodicu tragično stradalog Ajlana Kurdija

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Svijet je potresla fotografija malog Sirijca Aylana Kurdija, dok je njegovo beživotno tijelo ležalo na plaži grčkog ostrva Kos.

Nakon toga uslijedile su teške i neargumetovane optužbe njegovog oca Abdulaha da nije učinio dovoljno da spasi svoja dva sinčića, Ajlana, njegovog brata Galipa i njihovu majku. Te optužbe su, po mnogima, imale za cilj da svijet baci u zaborav tragediju Ajlana i njegovog brata Galipa i porodice Kurdi, piše bh. novinska agencija Patria.

Ovih dana tragična Ajlanova smrt je opet postala aktuelna. Dječakova tetka Tima Kurdi, koja živi u blizini Vankuvera, velikog kanadskog grada na zapadnoj obali, dobila je dobre vijesti. Naime, imigracijska služba Kanade odobrila je dijelu Ajlanove porodice izbjeglički status. Ajlanov ujak, njegova supruga i njihovo petero djece će doći među deset hiljada izbjeglica u Kanadu. Ova država će primiti već početkom sljedeće godine još 15 hiljada izbjeglica.

Rođena sestra Abdulaha Kurdija, Tima Kurdi živi u Vankuveru, i ona je dugo pokušavala da ih dovede kod sebe u Kanadu, ali joj vlasti nisu to dozvolile.

– Dala sam im novac da plate krijumčarima prevoz do Evrope. Istrčali su iz kuće bez ičega, prepušteni sami sebi i u nemilosti terorista. Rehan, moja snaha, bila je prestravljena i nije željela da se ukrca na čamac Rekla mi je da je ”premlada da umre”. Srce mi se cijepa zbog mojih bratanaca, nisu osjetili život…Ne mogu da se pomirim sa tim – izjavila je nakon tragedije uplakana Tima. Nikada nije sebi mogla da oprosti sebi što nije uspjela da ih dovede u Vankuver.

– Trebalo je da protestujem, štrajkujem glađu, šta god. Bojim se za svog brata. On je sada prazan čovjek, ali ne bih podnijela da izgubim i njega. Molila sam ga da se ne vraća u Kobane, ali nije me poslušao. Rekao je da ne želi ništa od ovog svijeta, i da nema za koga da živi – izjavila je Tima Kurdi.

Tima Kurdi danas samo donekle može umiriti svoju dušu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.