Kanadski naučnici poručuju: Marihuana smanjuje bolove i popravlja raspoloženje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ako imate hronične bolove, slobodno pušite marihuanu i biće vam mnogo lakše – poručuju kanadski naučnici. Kanadski tim objavio je rezultate istraživanja o uticaju medicinske marihuane na osobe koje imaju ozbiljne hronične bolove – objašnjava portal “Sajens dejli”.

Studija otkriva da pacijenti koji su svakodnevno koristili kanabis u periodu od godine dana nisu imali ozbiljne nus-pojave u odnosu na kontrolnu grupu koja nije koristila marihuanu. Istraživanje će poslužiti kao prvi ozbiljan naučni izvještaj o prednostima dugotrajnog korištenja medicinske marihuane.

– Ovo je prva i najveća studija o dugotrajnom korištenju medicinskog kanabisa kod pacijenata koji pate od hroničnih bolova – ističe glavni autor istraživanja Mark Vare. Naučnici su otkrili da medicinski kanabis koji su koristili iskusni pacijenti ima “razuman bezbjednosni profil”, odnosno da ne utiče na opšte zdravlje.

Pacijenti su, u prosjeku, koristili 2,5 grama kanabisa dnevno, bilo pušenjem, isparavanjem ili oralno. Naučnici nisu pronašli dokaze o štetnim uticajima marihuane na kognitivne funkcije niti je bilo problema u testovima krvi.

Zapaženo je značajno smanjenje nivoa bola te popravak raspoloženje i bolji kvalitet život kod onih koji su koristili medicinsku marihuanu u odnosu na ostatak kontrolne grupe. Istraživači ističu da su pacijenti dobrovoljno pristali na istraživanje i da je većinom riječ o iskusnim korisnicima.

Više vijesti