Kantonalna bolnica Zenica dobila od EU dva respiratora

Kantonalnoj bolnici Zenica danas su uručena dva respiratora kao donacija Evropske unije u vrijednosti od 88.000 KM, a olakšat će liječenje pacijenata u ovoj ustanovi.

Šef Sekcije operacija za pravosuđe, unutrašnje poslove i reformu javne uprave Delegacije EU Nicolas Bizel kazao je da je ZDK dosad dobio donacije u vrijednosti od 360.000 KM, a planirano je doniranje medicinske opreme i drugim kantonima, a što EU realizira putem implementacijskog partnera UNDP-a.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac istakao je da je donacija Evropske unije od velikog značaja za ovu zdravstvenu ustanovu.

– Svi smo svjedoci pogoršanja epidemiološke situacije i ostvaruju se naša predviđanja da stvari neće ići jednostvano, ali izgradnjom intenzivne njege i njenim opremanjem novim respiratorima sigurno ćemo biti spremni – naglasio je Skomorac.

Ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić je kazao da je donacija stigla u prave ruke te da će ova ustanova nastaviti pružati kvalitetnu zdravstvenu uslugu.

-Rezultati pokazuju da smo vezano za pružanje zdravstvene usluge daleko odmakli i da smo, s obzirom da je više od 95 posto pacijenata bilo zbrinuto u bolničkim ustanovama i da smo imali samo jedan smrtni slučaj, našli kvalitetan odgovor – dodao je Jupić.

Premijer ZDK-a Mirza Ganić pojašnjava da je današnja donacija rezultat saradnje Vlade ZDK-a s Razvojnim programom UN-a (UNDP) kao posrednikom donatorskih sredstava EU.

-Zahvaljujući ovom sporazumu osigurali smo značajnu količine zaštitne opreme za medicinsko osoblje i značajan dio medicinske opreme kao što su respiratori i mobilni rendgen, što je veoma važno u borbi protiv koronavirusa – rekao je Ganić.