Kantonalna bolnica Zenica ima novi odjel intenzivne njege za zaražene pacijente

Kantonalna bolnica Zenica od danas ima poseban odjela za liječenje pacijenata oboljelih od korona virusa koji je opremljen novim rentgen i CT aparatom te sadrži sobu intenzivne njege u kojoj se nalazi pet kreveta opremeljeni evropskim respiratorima.

U tom odjelu nalazi se rentgen aparat i CT koji će, kako su kazali iz ove bolnice, omogućiti bržu, sigurniju i efikasniju uslugu za pacijente kojiam je potrebna takva vrsta tretmana. Svi za koje se bude sumnjalo da su zaraženi korona virusom bit će usmjereni na ovaj odjel i na taj način neće doći “do miješanja” pacijenata.

Rentgen i CT su donacija Evropske unije, a vrijednost je oko milion i po KM.

Otvorenju ovog odjela prisustvovali su ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, premijer ZDK Mirza Ganić te predstavnici bolnice koji su kazali da je od početka pandemije kantonalni nivou ulagao svoja sredstva bez značajnije pomoći viših nivoa vlasti. Zbog toga, poručili su, imau opremljeniju bolnicu u odnosu na prije tri mjeseca.

Iz bolnice su poručili kako su spremni da u slučaju da pandemija uzme maha, ali ističu da je situacija stabilna za sada.