Karadžić: ‘Sude mi za genocid, a trebao bi biti nagrađen’

Haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je u utorak, na početku svoje odbrane pred Haškim tribunalom, da bi trebalo da bude “nagrađen” umjesto što je optužen za genocid i druge zločine nad nesrbima tokom agresije na BiH.

U uvodnoj izjavi, koja nije svjedočenje, Karadžić je negirao i da je “ikada imao plan za genocid nad muslimanima”, koje je nazvao “Srbima druge vjere”.

“Umjesto što sam optužen za zločine, trebalo bi da budem nagrađen zato što sam učinio sve što je u ljudskoj moći da ‘građanskog rata’ ne dođe; što sam umanjio patnje svih civila; što je broj žrtava bio tri do četiri puta manji nego što se tvrdilo; što sam potpisao i proveo brojna primirja i zaustavljao našu vojsku pred pobjedama i stalno tragao za mirom i prihvatio četiri od pet mirovnih planova”, rekao je Karadžić, prenosi Onasa.

Tvrdio je i da je “humanizovao konflikt” i “lično bdio nad humanitarnom pomoći” civilima i naredio “mnoge akte milosrđa”.

“To je mermerna istina koja će vremenom postajati sve jača, a optužba laži, propaganda i mržnja biće sve slabije”, kazao je Karadžić.

Optuženi je tvrdio i da “nikada ništa nije imao protiv muslimana i Hrvata”.

Karadžić nastavlja svoju izjavu, koja nije svjedočenje. Po okončanju izjave, izvešće pred sudije prvog svjedoka odbrane, ruskog pukovnika Andreja Demurenka.

(VisokoIN)

Vezani članci

Hamza Alić sportista godine u BiH

VISOKOIN.COM

Berlusconi: Bolje u zatvor nego na prinudni rad

VISOKOIN.COM

Čovjek preminuo nakon ujeda krpelja

VISOKOIN.COM

Srbija: Ugušili bebu i bacili je iz autmobila!

VISOKOIN.COM

U Beogradu novi slučajevi oboljelih od groznice Zapadnog Nila

VISOKOIN.COM

Španski mašinovođa optužen za smrt 78 ljudi

VISOKOIN.COM

Unesite komentar