Karadžić traži Skype u pritvoru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bivši predsjednik RS Radovan Karadžić zatražio je od suda u Hagu da mu dozvoli korištenje Skypea iz pritvora kako bi komunicirao s porodicom. Teodor Meron, predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale, dao je rok od dva mjeseca Kancelariji registrara da mu dostave sve informacije o kreiranju sigurnog sistema onlajn videokomuniciranja između osoba u pritvoru i van, kako bi odgovorili na Karadžićevu molbu.

Karadžić je prvi put zahtjev da putem Skypea razgovara s porodicom uputio u proljeće ove godine, a Kancelarija registrara ga je odbila uz obrazloženje da ta komunikacija nije dovoljno sigurna. Bivši predsjednik RS se zatim žalio na ovu odluku, a iz Kancelarije registrara je saopšteno da trenutno razmatra različite opcije za osiguranje videokomunikacijskog sistema, te da su organizovani sastanci s Vladom Norveške koja ima program za videoprenose suđenja, te Međunarodni komitet Crvenog krsta, koji ima sistem komuniciranja za pritvorenike.

Meron u svojoj odluci navodi da je dao rok od dva mjeseca da se obavi sve ove provjere i da mu dostavi sve informacije kako bi se mogla donijeti odluka o Karadžićevom zahtjevu, prenosi BIRN. Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale u odluci navodi i da “u principu smatra da Skajp treba biti dostupan zatvorenicima u Hagu”. Rok koji je Meron dao Kancelariji registrara je 12. august.

Haški tribunal je krajem marta prošle godine Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Istom presudom je oslobođen krivice za genocid počinjen 1992. godine u nekoliko opština u BiH. Krajem prošle godine Karadžić je uložio žalbu Mehanizmu za međunarodne tribunale – koji je osnovan kako bi okončao rad Haškog suda – zatraživši da bude oslobođen.

Haško tužilaštvo se takođe žalilo zahtevajući da Karadžić bude proglašen krivim za genocid počinjen 1992. godine. Konačna presuda se očekuje naredne godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.