Karcinom može da se otkrije iz kapi krvi

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Otkrivanja raka putem kapi krvi nova je metoda koju je nedavno otkrila grupa međunarodnih naučnika, a izvještaj je je objavljen u magazinu Cancer Cell.

Istraživanje na 283 ispitanika pokazalo je da se temeljem analize RNK trombocita može ne samo da detektuje i klasifikuje tumor, već i da otkrije njegova lokacija u tijelu, i to sa 96-postotnom tačnosti.

Istraživači vjeruju kako će ovim testom dijagnoza biti moguća u ranijoj fazi, što povećava izglede za liječenje, te da bi tzv. tekuća biopsija mogla zamijeniti invazivno uzimanje tkiva.

“Otkriće je važno, obećavajuće, ali vjerujem da će se još neko vrijeme da radi na razrađivanju ove metode. Ne vjerujem da može zamijeniti patohistološku dijagnostiku, bar zasad, kaže doc. dr. Vesna Ramljak, načelnik Zavoda za kliničku citologiju Klinike za tumore.

Ona podsjeća, sigurna dijagnostika temelji se na primjeni metoda koje su još uvijek zlatni standard.

Budućnost medicine je u personalizaciji, što znači da bi svaki pacijent imao individualizovani pristup u liječenju.

“Vjerovatno će se u skoroj budućnosti te visokosofisticirane analitičke metode omogućiti propisivanje lijeka prema farmakogenetskom profilu bolesnika uz očekivane humane i medicinsko-ekonomske pozitivne rezultate. Ovakve sofisticiranije metode služiće nam ponajprije u praćenju tijeka bolesti, tj. odgovoru na terapiju te otkrivanju mogućeg povratka bolesti”, kaže dr. Ramljak.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.