Kasumovićev Nezavisni blok “jezičak na vagi” u ZDK i Federaciji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ultimatum koji je danas SDP-u postavio potpredsjednik Nezavisnog bloka Fuad Kasumović bacio je novo svjetlo na formiranje vlasti u ZDK, ali i na nivou Federacije BiH. Kasumović je dao rok SDP-u da do petka ponudi mandatara za sastav Vlade ZDK ili će Nezavisni blok napustiti koaliciju koju čini sedam stranka.

Do petka ako ne imenuju mandatara, ako ne smiju ili ne znaju, mi se povlačimo iz svega. Mi smo već za mandatarku predložili Amru Mehmedić i ako oni ne znaju, mi znamo – poručio je ranije danas Fuad Kasumović te dodao da nakon toga neće sklapati koaliciju ni s jednom opcijom, odnosno ni sa SDA ni SDP.

Ipak nakon večerašnjeg sastanka sedmorke, Kasumović je izjavo kako je dogovoreno da Nezavisni blok ili SDP predlože mandatara do petka, a da se nova Vlada ZDK imenuje do kraja januara.

Neodlučnost pojedinaca je dovela do toga da se u ZDK ništa ne događa. Završen je upravo sastanak sedmorke, dogovoreno sljedeće: 1. Izbor delgata u Dom naroda Parlament FBiH se neće vršiti do konačne presude Ustavnog suda, 2. SDP ili Nezavisni blok će do petka predložiti mandatara Vlade ZDK a najkasnije do kraja januara će biti imenovana nova Vlada ZDK”, kazao je Kasumovć nakon večerašnjeg sastanka.

Na ovaj način u igru za premijersku poziciju vratio se raniji prijedlog NB-a Amra Mehmedić koja bi mogla postati Kasumovićev uslov partnerima.

Kasumović ima i druge opcije. Danas je potvrdio i da je večerao s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem kazavši da “ako su svi predsjednici stranaka razgovarali, ne vidi razlog da i on ne razgovara”, te tako javno obznanio da je on stvarni lider NB-a i pored toga što ovu funkciju još makar formalno obnaša Senad Šepić.

U Zeničko-dobojskom kantonu SDA je osvojila 11 od 35 mandata u Skupštini, međutim, “sedmorka” koju čine SDP, Nezavisni blok, SBB, DF, A-SDA, Stranke za BiH i Naša stranke formirala je većinu koja broji 21 zastupnika.

No ukoliko bi Nezavisni blok napustio “sedmorku” ta bi brojka pala na svega 16 glasova, što ne bi bilo dovoljno za većinu. S druge strane, SDA i HDZ zajedno imaju 14 mandata, pa je jasno da će Kasumovićev Nezavisni blok sa pet zastupnika biti jezičak na vagi koji će odrediti buduću vlast u ZDK.

Osim toga, ukoliko Nezavisni blok uskrati svoju podršku u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ne bi postojala ni većina koja je sa 52 glasa krajem novembra za predsjedavajućeg Doma izabrala SDP-ovog Elvira Karajbića.

S druge strane, ukoliko bi NB i SDA uspostavili saradnju, sa već izvjesnim HDZ-om, na nivou Federacije bi ove tri stranke došle do brojke od 47 zastupnika te bi se za sastavljanje izvršne vlasti u Federaciji tražio još jedan partner s kojim bi se došlo do brojke od minimalno 50 zastupnika.

Više vijesti