Katarina Kraišnik evropska kadetska prvakinja u taekwondou

Mlada takmičarka Taekwondo kluba “Sarajevo“ i bh. reprezentativka Katarina Kraišnik je donijela Bosni i Hercegovini veliki uspjeh u olimpijskom taekwondou.

Osvajanjem zlatne medalje, postala je evropska kadetska prvakinja za 2017. godinu.

Zajedno sa još 12 kadeta, članova kadetske taekwondo reprezentacije BiH, Katarina je nastupila na Evropskom kadetskom prvenstvu, koje se održalo u Budimpešti u Mađarskoj od 5. do 8. oktobra.

Nakon prilično dva neuspješna dana za reprezentaciju BiH u kojima su ostvarene samo dvije pobjede; u subotu, trećeg dana Evropskog prvenstva svojim je nastupom zablistala Katarina Kraišnik u kategoriji kadetkinja do 47 kilograma. Katarina je u prvoj borbi deklasirala slovensku predstavnicu rezultatom 29:0, u drugoj borbi se nakon malih poteškoća i vodstva ruske predstavnice sjajnim potezima vratila u borbu i pobjedila sa 23:21.

U borbi za medalju je pobjedila jako dobru takmičarku iz Srbije sa 13:12, a u polufinalu još bolju Turkinju sa 19:10. U finalu se susrela sa ukrajinskom predstavnicom, koja nije imala odgovora na njezine silovite napade i taktičke kontre, tako da je Katarina pobijedila rezultatom 28:15 i postala prvakinja Evrope.

Ovo je veliki uspjeh za Katarinu, njezin klub, Taekwondo savez BiH i cijelu državu. Na ovom prvenstvu sudjelovalo je 460 takmičara iz 48 evropskih zemalja.

Kadetsku reprezentaciju BiH na ovom prvenstvu su vodili treneri Ibrahim Kolja, Petar Boban i Haris Husić.