Katastrofalna uprava EPBiH!

Ni danas nema informacija iz Elektroprivrede BiH da li Federaciji prijeti totalni mrak. Pomračenje se bliži. Uglja nema, ne u potrebnim količinama. Kolike su zalihe ne znamo, jer oni koji to znaju- ovu informaciju kriju.

Prve ljudi Elektroprivrede BiH iz TV1 pitali su:

– da li moraju imati osigurane količine uglja za termoelektrane koje će trajati mjesec dana?

Elektroprivreda šuti, a tačan odgovor je minimalno 15 dana. Interni akti u ovom javnom preduzeću to nalažu. Isto kao i činjenicu da ugalj mora biti na depoima kraj termoelektrana, a danas se on dovozi direktno iz rudnika. Prema nezvaničnim informacijama uglja ima tek za dva dana proizvodnje-maksimalno.

Jutros je na istovaru u Tuzli bilo 164 vagona, a nosivost svakog je najviše 20 tona. U Tuzlu je znači stiglo 3.280 tona uglja. Koliko je to nedovoljno pokazuje podatak da Termoelektrana u Tuzli za mjesec potroši 300.000 tona uglja, a za 15 dana 150.000. Jutrašnja dostava dovoljna je za trećinu dana.

U Kakanj je stigao 41 vagon. Matematika otkriva da je stiglo 820 tona uglja, a njen mjesečni kapacitet je 200.000 tona. Za 15 dana ova termoelektrana potroši 100.000 tona. Ko stvari gleda realno onda mu je jasno da je Elektroprivreda katastrofalno planirala zalihe. Možda bi u ovom slučaju pravo pitanje trebalo glasiti: gdje su nestale zalihe pored termoelektrana. Odgovor bi mogao glasiti: sve se potrošilo i izvezlo kako bi elektroprivreda poslovala pozitivno.

Rudari kopaju bjesomučno, na -15 stepeni.

IZ Zenice za TE Kakanj zasad nema ništa. Sva proizvodnja iz dvije od tri jame ide u Arcelor Mittal. I tako sve dok se ne osposobi i treća jama.

Planiranje-loše.

Realizacija-loša.

Skrivanje podataka-nevjerovatno.

Snabdijevanje električnom energijom uredno, ali pitanje je samo do kada, javlja TV1.

(VisokoIN)