Kavazović: Islam nije put smrti i nekakva nakaradna militantna ideologija!

Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH, obratio se jučer na Ajvatovici pozivajući prisutne da izvuku pouku iz Ajvaz-dedinih postupaka, koji je, kako je kazao, skrušeno dovio s velikom ibadetskom predanošću za svoje komšije i svoj narod.
Duh altruizma

– Pomalo čeznemo za njegovim vremenom i ljudima kakav je bio Ajvaz-dedo. Zabrinuti smo nad spoznajom da nas je jako malo spremnih doviti za svoje komšije i za svoj narod. Sve je manje onih koji drugima žele ono što žele sebi. Zato neka nas ta dova podsjeti na to, da biti vjernik ne znači samo misliti na sebe i biti isključivo sebi važan. Neka prisjećanje na kazivanje o Ajvaz-dedi u nama probudi duh altruizma koji je potisnuo negativni individualizam modernog čovjeka – kazao je reis Kavazović.

Istakao je da okupljanje vjernika na Ajvatovici odražava duh zajedništva i jedinstva Bošnjaka u kojem se svaki pojedinac, i pored briga i vlastitih poteškoća, brine i za zajedničku budućnost.

– Iz kazivanja o Ajvaz-dedi razaznajemo da je islam bio vjera okrenuta životu, izgradnji i napretku. To nije bio put smrti i nekakva nakaradna militantna ideologija iako su i oni na granicama muslimanskog carstva bili u stalnim borbama i neizvjesnostima. Ajvaz-dedo ih je podučavao da je islam i abdest i gusul, ali i izgradnja vodovoda i osiguranje pitke vode. Naši preci koji su se stoljećima ovdje okupljali, islam su doživljavali kao vjeru koja je od pustih gradova pravila Medine kao što je poslanik Muhammed, a. s., napravio svoju Medinu u kojem je bilo mjesta za sve bez obzira na rasu i porijeklo – govorio je reis Kavazović.

Dodao je da okupljanje vjernika na Ajvatovici predstavlja najveći skup muslimana u Evropi.

– Okupljanje na Ajvatovici nije nikakav mali hadž, niti je propisan kao vjerski obred. To je dio naše višestoljetne narodne tradicije. Poruke koje se ovdje čuju naš su zalog za budućnost. A ta naša budućnost je poput stabala vitkih oko nas duboko ukorijenjenih u bosanskoj zemlji. Zato nas Ajvatovica opominje. Ovogodišnji „Dani Ajvatovice“ nam dolaze kao priprema za mubarek ramazan, mjesec odricanja vlastite kontrole i solidarnosti, mjesec koji s nestrpljenjem iščekujemo – kazao je na kraju reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Prigodan govor održao je i Ahmed ef. Adilović, muftija travnički.

– Njegovanjem tradicije do očuvanja identiteta“ i jeste moto ovogodišnje Ajvatovice. Mi ovdje manifestiramo našu vjeru koja nas uči samo dobrom, našu kulturu kojom se možemo ponositi i našu tradiciju čestitih i poštenih ljudi koji vole svoju domovinu i koji žive u miru i suživotu s pripadnicima drugih naroda – kazao je ef. Adilović.

Ometaju povratak

Rekao je da su Bošnjaci danas suočeni s brojnim izazovima zbog megalomanskih ciljeva i prohtjeva.

– I dalje nam neki ometaju povratak, neki nam osporavaju pravo na slobodu, na rad, na nacionalnost, na svoj jezik, na naziv svoga jezika, pa čak i na realne rezultate popisa stanovništva. Danas smo tu da kažemo da druge poštujemo i ne želimo uskraćivati ničija prava, ali insistiramo da drugi poštuju naša prava – poručio je na kraju muftija travnički.

Ne mrzimo i ne tražimo osvetu

Naši preci, ukazao je muftija Adilović, stoljećima su se držali svoje lijepe vjere i njegovali pozitivnu tradiciju te očuvali identitet našeg naroda do danas.

– Sada je na nama da nastavimo tu tradiciju i da očuvamo taj identitet kod naše djece i generacija koje dolaze iza nas. Potpuno smo svjesni ko smo, te u kojem vremenu i na kojem prostoru živimo. Nedavno smo bili izloženi genocidu, veliki broj pripadnika našeg naroda je ubijen, mnogi su protjerani, više od 80 posto vjerskih objekata nam je uništeno ili oštećeno, ali mi, ipak, ne mrzimo i ne tražimo osvetu – naglasio je ef. Adilović.