Kavazović: Nasilje i teror nije put kojim ide naš narod

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Danas je u Sarajevu potpisana zajednička izjava predstavnika bošnjačkog naroda u državnim, političkim, vjerskim, kulturnim i drugim institucijama BiH o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

“Mi građani BiH, Bošnjaci i muslimani, predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života, zabrinuti zbog terorističkih akcija u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, svjesni naše odgovornosti za očuvanje slobode, mira i zajedničkog života u našoj domovini, odgovorni za političke, kulturne i vjerske prilike u bosanskohercegovačkom društvu, kao i za budućnost države Bosne i Hercegovine io svih njenih građana”, navodi se na početku izjave.

Svi predstavnici najoštrije osuđuju svaki oblik terorizma i sve terorističke akcije koje su izvedene u BiH, Evropi, u muslimanskim zemljama i bilo gdje u svijetu, te da se beskompromisno treba suprotstaviti svakom obliku radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma u skladu sa zakonskim ovlaštenjima u cilju očuvanja ustavnih vrijednosti, prava i sloboda svih građana i naroda u BiH.

“Nasilje i teror nije naš put, put kojim ide naš narod. Islamskla zajednica je 2007. donijela svoje Deklaracije u kojem kaže da tumačenje vjere mora biti institucionalno u BiH onako kako su naši preci naučavali islam na našim prostorima. Osuđujemo svaki vid pozivanja na mržnju i nasilje. Prema ljudima koji izražvaju ili vide drugačije tumačenje ne smije primjenjivati nasilje, ali prema onima koji upotrebljavaju nasilje država treba djelovati vrlo odlučno”, rekao je Reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović.

Istaknut je ponos na višestoljetnu vjersku tradiciju i opredijeljenost za suživot, poštujući Ustav BiH i Ustav Islamske zajednice u BiH, te se zahtjeva od svih nadležnih u bh. društvu i u bošnjačkom narodu, kao i od svih nosilaca vjerskog autoriteta u IZ BiH da se beskompromisno suprotstave svakoj isključivosti, radikalizmu, nasilnom ekstremizmu i terorizmu, jer su sa stajališta islama neprihvatljivi i suprotni univerzalnim civilizacijskim vrijednostima.

Zajedničku izjavu su potpisali Bakir Izetbegović, Husein Kavazović, Šefik Džaferović, Safet Softić, Husejn Smajić, Hasan Čengić, Denis Zvizdić, Melika Mahmubegović, Hilmo Neimarlija, Mustafa Cerić, Ejup Ganić, Halid Genjac, Beriz Belkić, Fadil Novalić, Ramiz Salkić, Fiket Karčić, Ramiz Čelić, Enes Karić, Nedžad Mulabegović, Enes Ljevaković, Fuad Sedić, Zuhdija Hasanović, Halil Mehtić, Amer Jerlagić, Nermin Ogrešević, Sefer Halilović, Dženan Đonlagić, Dževad Hodžić, Senadin Lavić, Munira Subašić, Selmo Cikotić, Esad Delić, Almin Škrijelj, Suad Kulosman i Hajrudin Šahić.

“BiH nije zaobišao fenomen radikalnog tumačenja islama, što je rezultirali terorističkim aktima u proteklim godinama. Vršeni su napadi na policije, vojnike, povratnike, ambasadu SAD-a. Nismo na vrijeme prepoznali obim opasnosti od širenja ove ideologije. Ratna stradanja, frustracije poslije rata, provokacije, nepravde, nezaposlenost, osjećaj besperspektivnosti uz pojavu mesdžida i tumača koji nisu u sistemu IZ BiH, učinili su opasnu kombinaciju koja vodi u nasilni ekstremizam.

Islam koji smo živjeli u ovoj zemlji pola milenija je dijametralno suprotstavljen ideologiji razdvajanja, napada na druge i drugačije. Specifičnost ove zemlje je šarolikost, multikulturalnost i raznolikost. Ponovo ćemo morati braniti našu vjeru, kulturu, državu i sistem vrijednosti institucionalno, intelektualno, moralno i politički”, izjavio je između ostalog član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.