Kazne i do 1.000 KM za davanje netačnih odgovora na popisu stanovništva!

U okviru građanske informativne kampanje “Popismonitor“, Udruženje građana “Zašto ne” i Koalicija Jednakost, danas su u Sarajevu organizirali uličnu akciju.

Radi se o kampanji koja ima za cilj da građanima i građankama u BiH, nekoliko sedmica uoči provođenja popisa stanovništva, kućanstava/domaćinstava i stanova približi ovu problematiku.

– Pokrenuli smo web stranicu popismonitor.ba da se svaki građanin u BiH može informirati o popisu, a od 1. oktobra će moći prijaviti nepravilnost od popisivača kao i eventualne zloupotrebe tokom popisivanja od 1. do 15. oktobra – kazao je novinarima Dalio Sijah, član tima “popisMonitor.ba”.

U sklopu ove akcije građani i građanke će u direktnom kontaktu s aktivistima i drugim zainteresovanim građanima moći saznati sve detalje o samom popisu stanovništva i popisivanju osoba, stanova i kućanstava.

– Ono što najviše interesuje građane je Zakon o popisu za davanje natačnih odgovora, a predviđene su novčane sankcije u iznosu od 100 do 10.000 KM – kaže Sijah.

Pojašnjava da tačan odgovor podrazumijeva davanje potpunih i ispravnih podataka i poznatih činjenica na svako postavljeno pitanje, a netačan odgovor ne postoji u slučaju izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, kao i u slučaju izjašnjavanja o maternjem jeziku.

Također, Zakon ne predviđa mogućnost da podaci uneseni u popisnicu budu netačni ili neispravni.

Kampanja “Popismonitor” pokrenuta je zbog nedostatka adekvatne informativne kampanje nadležnih državnih i entitetskih institucija koje bi se time već uveliko trebale aktivno baviti.

Sijah je naglasio da će fokus kampanje biti na građansko nadziranje popisa da bi se sve eventualne zloupotrebe svele na najmanju moguću mjeru, a pokušat će problematiku popisa i popisivanja predstaviti s tehničke, a ne političke strane.

Putem web stranice popismonitor.ba svaki građanin/ka u BiH može se informirati o popisu, a od 1. oktobra vrlo jednostavno će moći prijaviti nepravilnost od popisivača/ica kao i eventualne zloupotrebe tokom popisivanja od 1. do 15. oktobra.

Nakon ove, akcije će se održati i u sarajevskoj općini Stari Grad, Visokom, Kaknju, Ilijašu, Konjicu, Goraždu i Žepču, a do početka popisa stanovništva bit će održano 30-ak akcija širom BiH.

(VisokoIN)

Vezani članci

Vlada Federacije BiH uvezala staž rudarima

Visokoin.com

Ovo je pritisak na Gordanu Tadić zbog rada na predmetima ‘Memić’ i ‘Dragičević, nekoga boli njen rad…’

Visokoin.com

PALA ODLUKA: Predstavnici iz RS neće učestvovati u radu zajedničkih institucija u BiH

Visokoin.com

Tri godine nakon incidenta nije poznato ko je napao Oružane snage BiH u Čapljini

Visokoin.com

Monstrum iz Visokog kćerki slao fotografije spolnog organa i gnusne poruke

VISOKOIN.COM

Dodikova igra gubitničkom kartom

Visokoin.com