Kebo podržao novu paramentarnu većinu u FBiH!

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo danas je u saopćenju za javnost govorio o aktuelnoj političkoj situaciji u Federaciji, rekontrukciji federalne vlade, te navodima da napušta stranku SDA.

“Povodom aktuelne političke situacije, u skladu sa svojom ustavnom pozicijom, i prije svega, odgovornošću kao legalist podržavam opće ustavno i parlamentarno pravo političkih stranaka u Parlamentu Federacije BiH da ostvaruju koalicije i imaju Vladu koja je odgovorna da sprovede njen program”, stoji u Kebinom saopćenju.

“U skladu sa nadležnostima potpredsjednika Federacije BiH, očekujem da sva rješenja moraju biti u skladu s Ustavom, predviđenim procedurama, kao i odlukama Ustavnog suda Federacije BiH, i u interesu svih građana i naroda BiH na njihovom putu ka EU i euroatlantskim integracijama”, stoji u saopćenju za javnost potpredsjednika FBiH.

Poučen iskustvom i situacijom, u kojoj se našao dopremijer FBiH i ministar Desnica Radivojević nakon što je napustio SDA, Kebo je u saopštenju jasno podcrtao kako nije pomišljao niti sada pomišlja dati ostavku, s obzirom na aktuelnu situaciju koja posebno sada zahtjeva kako od njegove, tako i od svih drugih funkcija, konstruktivan i odgovoran rad. Ova izjava se veže za moguće aktiviranje bjanko kovertirane ostavke koja je vjerovatno deponovana u SDA-u. Na ovaj način je Kebo potpuno anulirao mogućnost da SDA ponovi isti scenarij kao i u slučaju Radivojević.

“I dalje namjeravam ostati fokusiran isključivo na osnovni posao i zadatak potpredsjednika FBiH da štitim Ustav, zakone i procedure koje osiguravaju funkciju pravne države i štite interese građana FBiH”, kazao je Kebo.

Na kraju saopćenja je dodao kako ostaje u SDA, kao najstariji član rukovodstva stranke.

(VisokoIN)