da block

Kelmendi pušten, pa ponovo uhapšen!

da block

Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Eulex) saopćila je da je uhapsila večeras Nasera Kelmendija, koji je prethodno pušten iz 48 satnog zadržavanja, nakon što ga je uhapsila Policija Kosova u nedelju, 5. maja oko 20.30 sati.

“Kelmendi je uhapšen u utorak navečer na osnovu naloga koji je izdao Eulexov tužilac iz Kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova (STK)”, navedeno je u saopćenju Eulexa.

Akcija hapšenja je izvedena u koordinaciji domaćih i Eulexovih tužilaca.

Osumnjičeni je pod istragom i za krivična djela organizovanog kriminala, dodaje se u saopćenju.

Ovim „ hapšenjem“ je osigurano da predmet Kelmendija direktno preuzme međunarodni-Eulexov tužilac koji će sprovesti postupak izručenja pred kosovskim sudovima, u kojima će sigurno biti Eulexove i kosovske sudije, javlja Tanjug.

Na ovaj način je osigurana mogućnost direktnog uključivanja sudija i tužilaca Eulexa u ovaj postupak.

Ustavom Kosova je regulirano da se državljanin Kosova ne može izručiti drugoj državi zbog krivičnih djela izvršenih u toj državi.

Iako Kosovo, prema mišljenju pravnih stručnjaka, ima sva neophodna pravna akta koja reguliraju pitanje ekstradicije, zbog nepriznavanja Kosova od Bosne i Hercegovine i činjenice da ne postoji sporazuma o pravnoj saradnji BIH i Kosova očekuje se da u ovom slučaju bude primijenjena Evropska konvencija o ekstradiciji.

Posljednju riječ o izručenju ili neizručenju Kelmendija poslije okončanja sudskih postupaka treba da da kosovski ministar pravde.

Ministarstvo pravde BiH uputilo je ranije večeras molbu Eulexu za izručenje Nasera Kelmendija pravosuđu BiH i poseban dopis da se molba sa potrebnom dokumentacijom dostavi nadležnom organu ili nadležnom tijelu za pravosuđe na Kosovu.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak očekuje da će molba sa pratećom dokumentacijom do večernjih sati biti dostavljena nadležnom organu na Kosovu, jer su sve predradnje koje su bile neophodne u tom pravcu već završene.

“S obzirom da su službeni jezici na Kosovu srpski i albanski, nije bilo potrebe za daljim prevođenjem prijedloga i molbe za izručenje, dok je popratni akt koji ide Eulexu upućen na engleskom jeziku”, rekao je Čolak, prenose federalni mediji.

Ranije tokom dana Tužilaštvo BiH uputilo je prema Interpolu dokumentaciju i informacije vezane za predmet koji se protiv Nasera Kelmendija vodi u toj instituciji, saopćeno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo je djelovalo nakon što je u ponedjeljak na Kosovu uhapšen Kelmendi, odbjegli narko-bos koji se u BiH tereti za ubistvo i trgovinu drogom.

“Nakon što je Tužilaštvo BiH danas od Ureda Interpola u BiH zaprimilo informaciju o lišenju slobode Nasera Kelmendija na području Kosova, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal, korupciju i terorizam Tužilaštva BiH, uputio je prema Interpolu dokumentaciju i informacije vezane za predmet koji se protiv ovog osumnjičenog vodi u Tužilaštvu BiH”, navodi se u saopćenju Tužilaštva.

Zahtjev Ministarstvu pravde

“Zbog hitnosti djelovanja i mjere pritvora određene na Kosovu, ova informacija će biti dostavljena nadležnim pravosudnim i policijskim organima na području Kosova”, dodaje se u saopćenju.

Tužilaštvo BiH će kasnije u utorak, također prema Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, u skladu sa procedurom, uputiti zahtjev za izručenje Kelmendija pravosuđu Bosne i Hercegovine.

“Tužilaštvo BiH je u stalnom kontaktu sa svim institucijama u BiH uključenim u ovaj proces, kako bi se preduzele potrebne aktivnosti za izručenje Nasera Kelmendija i njegovo procesuiranje u Bosni i Hercegovini”, navode iz Tužilaštva.

U saopćenju se dodaje da Tužilaštvo BiH nastavlja rad na predmetu Kelmendi u pravcu podizanja optužnice protiv više osoba.

U Ministarstvu pravde Kosova su u ponedjeljak kazali da je ekstradicija Nasera Kelmendija BiH moguća, iako će ona biti komplicirana, obzirom da BiH nije priznala Kosovo.

Savjetnik ministara Driton Lajqi je izjavio je ranije tokom dana da Eulex ima direktne kontakte sa vlastima u BiH.

“Vlasti Eulexa imaju mogućnost za ekstradiciju jer je to misija EU-a, i mislim da se trebaju pronaći legalne osnove kako bi došlo do ekstradicije … Mi smo tu da poštujemo međunarodne konvencije i doprinesemo borbi protiv organizovanog kriminala i bilo kakve negativne pojave u regionu”, izjavio je Lajqi.

Međunarodna potjernica

Na osnovu zahtjeva Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Sud BiH je u septembru prošle godine raspisao međunarodnu potjernicu za Kelmendijem i više osumnjičenih lica u okviru akcije “Lutka”.

Kelmendi je u okviru akcije “Lutka” osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu drogom i druga krivična djela. U toj akciji je uhapšeno 18 osoba.

Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) pokrenuli su ovu akciju 2012. godine, s ciljem razbijanja kriminalnih grupa osumnjičenih za najteža krivična djela organiziranog kriminala u BiH.

Naser Kelmendi označen je kao vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu, a u junu prošle godine je stavljen na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država.

(VisokoIN/Al Jazeera)