Kerry: Srebreničkih žrtava se moramo sjećati svaki dan

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je kako se žrtava Srebrenice i svih žrtava rata “moramo sjećati, ne samo danas već svaki dan”.

“Danas obilježavamo 20 godina otkada je 8.000 osoba ubijeno u planinama istočne Bosne i Hercegovine”, piše u uvodu obraćanja javnosti američkog državnog sekretara povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

U nastavku se navodi kako je otkriće nerazumnog zločina protiv čovječnosti, slomljenih tijela nagomilanih u masovnim grobnicama, šokiralo svjetsku svijest. Ova godišnjica, kako se navodi, je snažan podsjetnik na potrebu da se suprotstavi zlu u svim oblicima i da se zauzme za ljudska prava i dostojanstvo.

“Oni koji su počinili masakr moraju biti privedeni pravdi. I moramo pamtiti žrtve Srebrenice i sve žrtve rata, ne samo danas, već svaki dan”, navodi se u saopćenju.

Ističe se kako Sjedinjene Američke Države ostaju postojan partner naroda Bosne i Hercegovine, pomažući im da izgrade sigurnost kroz Dejtonski mirovni sporazum, i osiguravajući ekonomsku pomoć i tehničke savjete dok se zemlja kreće od konflikta prema oporavku i razvoju.

“Naš cilj je da podržimo nastavak napretka prema potpunoj stabilnoj i prosperitetnoj BiH u regiji gdje su građani sposobni da žive u miru i s poštovanjem prema pravima svih. Dok se sjećamo genocida u Srebrenici, odajemo počast žrtvama reafirmišući našu odlučnost da osiguramo da se takve tragedije nikada ne ponove”, navodi se u Kerryjevom saopćenju.

Više vijesti