0.5 C
Visoko
23. Januara 2022.

Khasoggijeve ubice prošle obuku u SAD-u prema ugovoru koji je odobrio State Department

Četvorica Saudijaca koji su 2018. sudjelovali u ubistvu novinara „Washington Posta“ Džamala Kašogija (Jamala Khashoggija) prošli su paravojnu obuku u Sjedinjenim Državama prema ugovoru koji je odobrio State Department, objavio je „New York Times“.

Obuku je održala zaštitarska kompanija sa sjedištem u Arkansasu Tier 1 Group, koja je u vlasništvu privatne firme „Cerberus Capital Management“, a bila je odbrambene prirode i osmišljena kako bi zaštitila saudijske čelnike, izvijestio je Times.

Novinar “The Washington Posta” ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2018. godine kada je išao u konzulat po dokumente potrebne za brak, a njegovi posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Turska je za ubistvo novinara okrivila saudijske vlasti, ali one negiraju da je u ovaj stravičan događaj bio upleten politički vrh.

Rijad je u početku negirao ubojstvo, a potom tvrdio da su ga počinili saudijski agenti koji su djelovali na svoju ruku. Prema saudijskim vlastima to je bila “odmetnička operacija”. Za ubistvo su okrivili dvadesetak niže rangiranih odmetnutih službenika, od kojih je pet nakon suđenja koje je trajalo godinu dana, osuđeno na smrt.

Međutim, prošle godine kazne su im smanjene na po 20 godina nakon što su im novinarovi sinovi oprostili.

Unesite komentar