da block

Kim Han-sol nestao iz Mostara!

da block

Valentina Mindoljević, direktorica Međunarodnog koledža UWC u Mostaru, gdje se od septembra 2011. godine školuje Kim Han-sol (17) iz vladajuće dinastije u Sjevernoj Koreji, ovih dana je na sto muka.

Sa svih strana zovu novinari s namjerom da dobiju neke zanimljive podatke o maloljetnom učeniku iz vladajuće sjevernokorejske dinastije.

‘Ništa vam ne mogu kazati. On je naš učenik kao i 130 ostalih u našem koledžu. Mislim da nije pošteno tako čestitog mladića sada rastezati po novinama. On uopšte ne ide u Sjevernu Koreju, tu živi, ima svoje društvo i odličan je učenik’, kazala je direktorica Mindoljević.

Jedan učenik te škole kaže da Kim Han-sol već danima ne dolazi na nastavu. A prodavačica na kiosku nadomak škole kaže da ga u zadnje vrijeme ne viđa. To potvrđuje priču da je Kim Han-sol privremeno napustio Mostar.

Međunarodni koledž UWC ima 14 škola širom svijeta. Dakle, mladog Kima sklonili su iz Mostara u neku drugu školu, kako bi bio pošteđen pritiska javnosti i novinara. Sasvim moguće.

Valja podsjetiti da je za vrijeme školskih praznika u augustu prošle godine Kim Han-sol boravio sa svojim školskim prijateljem u Kaknju.

Finska televizija također je prošle godine objavila priču o Kim Han–solu, kada je kazao kako želi da ‘stvari krenu na bolje za njegov narod i kako je oduvijek sanjao da se jednog dana vrati i poboljša stvari, olakša život narodu u Sjevernoj Koreji’.

Podsjetimo, Kim Jong-nam, stariji brat aktealnog ‘izvrsnog vođe’ i otac mostarskog učenika iz Sjeverne Koreje, izgubio je ‘prijestolje’ i danas živi u inozemstvu zbog toga što je 2001. pokušao lažnim pasošem doći na koncert u Tokio.

To bi moglo značiti da Amerika i zapad igraju upravo na njega, odnosno njegova sina u slučaju do dođe do političkog prevrata.

Zato stoji tvrdnja direktorice UWC-a da je Kim Han-sol obični tinejdžer zapadnjačkog tipa, ali se teško oteti dojmu da bi mogao biti ključni politički čimbenik u razračunavanju na Korejskom poluotoku. To prije što mu školovanje u Mostaru ne plaća Sjeverna Koreja, nego SAD.

(VisokoIN)