Kim Jong-un otkazao sve svadbe i sahrane u narednih sedam dana zbog svoje zabave

Sva vjenčanja i sahrane su otkazani sljedeće sedmice u Sjevernoj Koreji jer Kim Jong-un priprema raskošnu proslavu povodom svog službenog krunisanja kao lidera zemlje. Četiri godine nakon preustrojavanja, čistke i smaknuća, Kim jong-un će formalno zabetonirati svoj nepobjedivi status vrhovnog lidera Sjeverne Koreje na kongresu vladajuće partije.

On slijedi stope svoga djeda Kima Il-Sunga i naslijedio je svog oca Kima Jong-Ila.

“Ovaj kongres znači sve Kimu Jong-Unu. To je najviši javni i historijski događaj na kojem može demonstrirati da je potpuno odgovoran te da svako mora pratiti njegova naređenja. Kongres je napravljen zbog stranke, ali u suštini pravi se zbog Kima”, rekla je John Delury, ekspert za Sjevernu Koreju.

Kim nije ni rođen kada je održan posljednji kongres 1980. godine. Tada je službeno krunisan njegov otac kao nasljednik Il-Sunga. Kada je umro Jong-Il mnogi su sumnjali Jon-unovu sposobnost da vodi zemlju. No, pokazao je svima da nisu upravu očistivši partiju, vladu i vojsku od onih koje je smatrao nelojalnim, te pokazao okrutnu crtu kada je odlučio da smakne svoga moćnog ujaka i nekadašnjeg političkog mentora Janga Song-Thaeka.

Odlučio je slijediti očevu politiku o nuklearnom oružju i razvijanju vojske. Pretpostavlja se da će uoči 6. maja, kada počinje kongres, Sjeverna Koreja izvesti još jedan nuklearni test. Time će Kim potvrditi kongresu kako može zaštiti zemlju i moći će se usmjeriti na ekonomski razvoj.