Kineske kompanije na radilištu uništili bh. kulturno naslijeđe

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kineske kompanije koje rade na dionici autoputa kod Zvirovića u Hercegovini ugrozile su važan kulturno-historijski spomenik – prahistorijsku gradinu Prćavci koja se nalazi između Zvirovića i Prćevaca.

Objavila je ovo grupa Arheologija Bosne i Hercegovine na svojoj Facebook stranici.

Na ovum dijelu dionice autoputa Vc rade kineske kompanije “China State Construction Engineering Corporation Limited” i “Power Construction Corporation of China”.

Arheologija Bosne i Hercegovine objavila je tekst s naslovom “Uništava se još jedan značajan kulturno-historijski spomenik Bosne i Hercegovine”, u kojem navode kako je u proteklih desetak dana prilikom izgradnje elektrifikacijskog voda za potrebe autoputa devastirana prahistorijska gradina Prćavci koja se nalazi između Zvirovića i Prćevaca, općina Čapljina.

Oni ističu kako se u nedostatku dogovora i saradnje izvođača i Zavoda za zaštitu kulturno-historijske baštine HNK desio ovaj nemili kulturocid.

“Dok je naše društvo zaokupljeno borbom protiv koronavirusa, mnogi misle da ovakvi incidenti mogu proći bez primjećivanja. Inače, riječ je o registriranom arheološkom lokalitetu okvirno datiranom u rano bronzano doba ili oko 2000. godine prije nove ere. Lokalitet je devastiran sa sjeverne strane, nastavljaju, presječeni su naseobinski horiznonti i zaštitni bedem na dva mjesta, a kulturno-historijsko blago uništavaju bageri“, navode oni.

Ističu kako fragmenti keramike, žrvnjeva, dijelova kostiju leže svuda naokolo.

“Zahvaljujemo prijateljima naše stranice koji su nam ukazali na kulturocid u toku. Nadležne pozivamo da reagiraju i spase naše kulturno-historijsko naslijeđe”, istaknuto je iz Arheologije Bosne i Hercegovine.TOP VIJESTI

Više vijesti