Kinez sa Pala optužen zbog neplaćanja PDV-a

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Liu Chunqing-a (1966.), državljanina NR Kine nastanjenog na Palama, koji se tereti za krivično djelo porezne utaje

Optuženi Liu Chunqing se tereti da je kao direktor i odgovorna osoba u preduzeću „XINYI & HOUJUN“ d.o.o. Sarajevo, u namjeri da izbjegne plaćanje PDV-a od 1. januara do 31. decembra 2007. godine, suprotno odredbama članova 39. i 56. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, te članovima 5. i 120. Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, u PDV prijavi za mjesec januar 2007. godine iskazao neistinite podatke o ostvarenom prometu.

Optuženi u PDV prijavama za spomenuti period nije iskazao sav ostvareni promet, odnosno nije prikazao navedenu realizaciju iz maloprodaje i veleprodaje.

Optuženi za mjesec januar 2007. godine nije iskazao PDV obaveze u iznosu 64.044,68 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženi Liu Chunqing se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, dajući lažne i ne dajući zahtijevane podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 50.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz državnog tužilaštva.

(VisokoIN/Fena)

Vezani članci

VISOKO: U porodičnoj kući pronađeno beživotno tijelo

VISOKOIN.COM

Brčko: U požaru u stambenom objektu stradalo šest osoba

VISOKOIN.COM

Više od četiri sata trajao uviđaj zbog smrti 64-godišnjaka

VISOKOIN.COM

Ubio ženu pa izvršio samoubistvo, poznati identiteti nastradalih: Iza njih je ostalo osmero djece, a motiv je…

VISOKOIN.COM

Pronađen kombi za kojim je policija tragala nakon dvostrukog ubistva u Zenici

VISOKOIN.COM

Tijela dvije sestre pronađena u stanu

VISOKOIN.COM

Unesite komentar