-1.5 C
Visoko
26. Januara 2022.

Klimatski samit u Glazgovu: Kraj masovne sječe šuma do 2030. godine

Više od 100 globalnih lidera obećalo je da će obustaviti i preokrenuti deforestaciju i degradaciju zemljišta do 2030. godine, a 19 milijardi dolara iz javnih i privatnih fondova biće uloženo u zaštitu i obnovu šuma.

Zajedničko saopštenje učesnika samita o klimi COP26 u Glazgovu podržali su i Brazil, Indonezija i Demokratska Republika Kongo, koji zajedno imaju 85 odsto svjetskih šuma.

Deklaracijom će biti pokriveno više od 33 miliona kilometara kvadratnih pod šumama, navodi se u saopštenju kancelarije britanskog premijera Borisa Džonsona izdatom u ime lidera.

“Imaćemo šansu da okončamo dugu istoriju u kojoj je čovjek osvajač prirode i umjesto toga će postati njen staratelj”, poručio je Džonson i ocijenio da je ovo sporazum bez presedana.

Serija dodatnih državnih i privatnih inicijativa pokrenuta je istovremeno da bi se pomoglo u ostvarenju ovog cilja, uključujući milijarde dolara u obećanjima za zaštitu šuma i održivu poljoprivredu.

Šume apsorbuju oko 30 odsto emisija ugljen-dioksida, navodi se u podacima neprofitnog Instituta o svjetskim resursima. Šume uzimaju ovaj gas iz atmosfere i sprečavaju zagrijavanje klime.

Unesite komentar