Klub SBB-a tvrdi da je Izetbegović krivac za neusvajanje zakona o PIO

Poslanici Saveza za bolju budućnost u Federalnom parlamentu smatraju da je isključivi krivac za neusvajanje zakona o PIO predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, koji je, kako tvrde, nakon godinu dana ataka uspio da razbije vladajuću koaliciju i “SBB gurne u opoziciju”.

To je rekao šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Nasir Beganović na današnjoj pres-konferenciji, te dodao da “zakon o PIO nije bio na Ekonomsko-socijalnom vijeće za teritorij Federacije BiH i da je sve rađeno u kabinetu federalnog premijera”.

– Prijedlog zakona o PIO je protiv penzionera, stoga SBB traži da Vlada ponudi opoziciji povećanje penzija, smanji enormnu potrošnju birokratije i u budžetu nađe novac koji je za to neophodan. Tražimo da vlada iznađe dodatna sredstva za potrebe boljih uslova penzionisanja pripadnika policije, koja u biti nisu velika – poručio je Beganović.

Poslanici SBB-a na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH bili su protiv ili suzdržani da se po hitnoj proceduri razmatra zakon o PIO. Nakon toga na pres-konferenciji Kluba SDA, poslanici Stranke demokratske akcije kazali su da zbog glasanja poslanika SBB-a nije podržan hitni postupak i da su oni krivci za konačno neusvajanje zakona o PIO.

– Mi pristajemo na hitnu proceduru za 15 dana ako u prijedlogu novog zakona o PIO budu uvrštena rješenja koja će biti povoljna za sve penzionere a što između ostalog podrazumijeva i prihvatanje našeg amandmana, a koji nije ni razmatran na sjednici Vlade Federacije BiH – kazao je Beganović.