da block

Književno veče u Gimnaziji “Visoko”

da block

Večeras je u prostorijama Gimnazije ”Visoko” održano treće po redu književno veče, u organizaciji profesorice bosanskog jezika i književnosti, Halide Zilić i učenika trećeg razreda pomenute škole.

Tema ove večeri je bila narodna tradicija Bosne i Hercegovine, odnosno sevdalnika i bolna čežnja koja u njoj prisutna. Učenici su svojim recitiranjem, pjevanjem, sviranjem i igranjem narodnih igara dočarali našu historiju i oduševili sve prisutne. Čuli su se zvuci poznate pjesme “Emina”, zatim, recitirana je i poezija Muse Ćazima Ćatića, popraćena uz zvukove klavira.

Drugi dio večeri je bio posvećen novijoj književnosti, poeziji Abdulaha Sidrana i Alekse Šantića, nakon koje su učenici zaigrali valcer i izmamili uzdahe.

Na kraju su svi prisutni bili poćašćeni tradicionalnim bosanskohercegovačkim kolačima kao što su baklava i ružica koje su spremili učenici.

Profesorica Zilić je književnu večer završila riječima: “Ovo je vaša mladost, naša mladost. Oni pišu, crtaju, pjevaju, sviraju, igraju i recituju. Pa šta više da tražimo od njih, zar nisu divni ? ” , nakon čega je uslijedio gromoglasni aplauz i čestitanje.

(Enisa Bučuk/VisokoIN)