Ko je poginulom mašinovođi rekao: Imaš slobodan prolaz kroz Jablanicu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Skoro dva mjeseca nakon stravične nesreće u Jablanici, kad su u sudaru dva voza poginula trojica mašinovođa Fehmin Turčinović, Jasmin Ćeranić i Haris Karić, Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona ne izlazi u javnost s informacijama o istrazi koju provodi.

U međuvremenu je formirana i interna komisija “Željeznica FBiH”, koja pomaže tužiocima u istrazi.

Pokvareni uređaji

Pojedini rukovodioci u “Željeznicama FBiH” smatraju skandaloznim formiranje komisije pod direktorskom palicom Enisa Džafića, čovjeka koji je svim uposlenicima zabranio bilo kakve izjave i komentare o nesreći, čak i na društvenim mrežama.

Naši sagovornici iz “Željeznica” smtraju da je upravo formiranje ove komisije potez koji će sakriti prave krivce i istragu o nezapamćenoj željezničkoj nesreći i smrti trojice mašinovođa odvesti u sasvim drugom smjeru.

– Mogu oni sakrivati šta hoće, ali neko će morati dati odgovore na dva osnovna pitanja: Zašto nisu radile balize, odnosno autostop uređaji, i ko je mašinovođi voza iz Drežnice rekao: “Imaš slobodan prolaz kroz Jablanicu”, nakon čega je voz digao na brzinu od 120 kilometara na sat. Nije čovjek lud, ne bi to radio bez prethodne upute da mu je prolaz čist – otkriva šokantne informacije naš sagovornik, dobro upućen u sistem željezničkog saobraćaja.

Procedure u željezničkom saobraćaju sasvim su, kaže, jasne.

Džafić: Ne odgovara na medijske upite

Nova sumnja

– Ono što svi u “Željeznicama” znaju jeste da je dispečer, kao čovjek koji veže kompletno stanje na pruzi i koji je s otpravnikom i mašinovođama na vezi, dao nalog vozu koji je bio u Drežnici i rekao mašinovođi da ima prolaz kroz Jablanicu. Dalje, oni kažu da otpravnik nije bio u kontaktu sa mašinovođom. To nije moguće! Jer, otpravnik vozova iz Drežnice mora nazvati otpravnika vozova u Jablanici i najaviti mu dolazak voza tog i tog, broj taj i taj – otkriva naš izvor.

Na kraju dodaje da sama činjenica da istražioci Tužilaštva ne pozivaju stručnjake, odnosno inžinjere “Željeznica” prilikom istrage, baca novu sumnju na cijeli slučaj.

– Cijelu istragu kontrolira nekoliko ljudi – tvrdi naš sagovornik.

Zašto je ukinuta stanica u Grabovici?

Željeznička stanica u Grabovici, koja se nalazi između Drežnice i Jablanice, ukinuta je. Kako saznajemo, da je ta stanica u funkciji, avgustovska tragedija bi bila izbjegnuta, jer bi se voz koji je krenuo iz Drežnice, morao zaustaviti, a samim tim i usporiti, te bi mašinovođa na vrijeme dobio informaciju da mu prolaz ipak nije osiguran.

(Avaz)

Više vijesti