-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

“Ko je ubio Dženana?” Ovo je odgovor glavne kantonalne tužiteljice na pitanje Arijane Memić

Šta Kantonalno tužilaštvo KS namjerava uraditi kako bi se dao odgovor na pitanje: Ko je ubio Dženana Memića? Ovo pitanje 9. augusta na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo postavila je kantonalna zastupnica Arijana Memić.

Nešto više od dvije sedmice nakon toga stigao je odgovor Tužilaštva Kantona Sarajevo kojeg potpisuje glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija. Odgovor je protokolisan 25. augusta u Skupštini KS.

Memić se, naime, u svom zastupničkom pitanju osvrnula na posljednju u nizu presuda Vrhovnog suda FBiH od 27.jula. Riječ je o oslobađajućoj presudi Ljubi i Bekriji Seferoviću, koji su bili optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću te da je u toj saobraćajnoj nesreći stradao Dženan Memić, piše Fokus.

Memić je navela da je Vrhovni sud FBiH utvrdio da Kantonalno tužilaštvo nije dokazalo da je Dženan Memić stradao u izmišljenoj saobraćajnoj nesreći te konstatirajući da „iako je Tužilaštvo KS izgubilo nepristrasnost da dalje postupa u ovom predmetu“ upitala je da li će se barem javno oglasiti po ovom pitanju“.

U navedenom odgovoru Tužilaštvo KS tek je navelo sljedeće:

-Imajući u vidu sadržaj zastupničkih pitanja dostavljenih ovom Tužilaštvu od strane predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, pod brojem 01-04-30583-17/21 od 10.08.2021. godine, 01-04-30583-18/21 od 10.08.2021. godine, 01-04-30583-20/21 od 10.08.2021. godine, 01-04-30583-21/21 od 10.08.2021. godine, obavještavamo Vas da se Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, pod nadzorom Federalnog tužilaštva FBiH, po prijemu pismenog otpravka presude Vrhovnog suda FBiH, odlučiti o daljim radnjama u predmetu.

A u svom upitu, Memić je dodatno navela kako je Kantonalni sud KS već dva puta oslobodio Ljubu i Bekriju Seferovića, i to u svojim presudama obrazložio na 140 i 211 stranica, te da ni Kantonalni sud nije našao da ima dovoljno dokaza za tvrdnje Kantonalnog tužilaštva.
-Ovo je slučaj koji je već pet i po godina u fokusu javnosti. Raspravljalo se o radu nadležnih institucija u ovom predmetu i pred Skupštinom KS, kao i u Parlamentu FBiH, ali i na mnogobrojnim sastancima međunarodnih institucija u BiH i izvan BiH. Komisija za sigurnost Skupštine KS je 2016. formirala ad hoc tijelo, koje je utvrdilo i početkom 2017. prezentiralo izvještaj o mnogobrojnim propustima i prekršajima o radu MUP-a KS na ovom slučaju a poznato je da nadzor nad vođenjem istrage ima KT KS. Na koncu, o ovom slučaju se govori konstantno u medijima, na društvenim mrežama, ali i na ulicama, u školama, pa i među radnim kolegama. Danas, ne postoji osoba u BiH, koja nije čula za slučaj „Memić“ a samim time i za pokušaj tužilaca KT KS da zataškaju ovo očigledno ubistvo. Porodica i prijatelji su do sada održali 19 protesta u Sarajevu, ali i niz protesta izvan Sarajeva i granica BiH. I prije ovog slučaja nije bilo povjerenja u pravosudne institucije a nakon slučaja „Memić“ (I slučaja „Dragičević“ u BL) ono je definitivno narušeno, ako ne i sasvim izgubljeno u KS nakon donošenja presude Vrhovnog suda FBiH kojom su Ljubo i Bekrija Seferović pravosnažno oslobođeni od izmišljene optužnice Kantonalnog Tužilaštva KS – istaknula je Arijana Memić.

Kako je dalje navela veliku ulogu u tome odigrale su gore pomenute tri oslobađajuće presude, kao i izvještaj ad hoc tijela Komisije za sigurnost te pred Sudom BiH potvrđena optužnica Tužilaštva BiH protiv pet lica koja se terete za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima “protuzakonito posredovanje, pomoć počinitelju nakon učinjenog kaznenog djela, sprečavanje dokazivanja I davanje lažnog iskaza”.
-Ono što trenutno zabrinjava je frapantna činjenica da se Kantonalno tužilaštvo još uvijek nije oglasilo nakon presude Vrhovnog suda FBiH. Nije dalo komentar na presudu, nije objasnilo javnosti da li će i koje korake nakon takve presude poduzeti protiv tužilaca koji su radili na ovom predmetu jer je očigledno da to tužilaštvo više ne može ponovo istraživati ovaj slučaj koji je preuzelo Tužilaštvo BiH kako bi se konačno utvrdio stvarni način i uzrok smrti Dženana Memića. Podsjećam, Kantonalno tužilaštvo je optužnicu protiv Ljube i Bekrije Seferović formiralo na iskazima 27 svjedoka, vještačenjima 10 vještaka i na 37 materijalnih dokaza. Niti jednim dokazom nisu uspjeli dokazati van razumne sumnje, da se događaj odvio kako je navedeno u optužnici. Na slučaju je radilo ukupno 9 tužilaca, a troškove čitavog procesa pred Kantonalnim sudom KS snose građani ovog kantona, odnosno isti će biti pokriveni iz budžetskih sredstava. O kolikom iznosu se tačno radi, mi možemo samo pretpostaviti. Ono što je sigurno jeste da je u pitanju više miliona KM – istaknula je Memić.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS je dodatno u odgovoru na pitanje zastupnice Memić navela kako je za pokretanje disciplinskog postupka protiv nosilaca pravosudnih funkcija nadležno Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine.

Unesite komentar