da block

Koga će SDA kandidovati za Predsjedništvo BiH?

da block

Konvencija Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj bi trebao biti izabran kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH, zakazana je za sutra u Sarajevu.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac je u razgovoru za Fenu podsjetio da se 26. maja obilježava 28. godišnjica osnivanja i djelovanja SDA, te da je planirano da tog dana, prije održavanja Konvencije, posjete Šehidsko mezarje Kovači i polože cvijeće na mezar osnivača SDA i prvog predsjednika Stranke i Predsjedništva suverene BiH Alije Izetbegovića.

Danas popodne će delegacija SDA posjetiti mezar bivšeg predsjednika SDA Sulejmana Tihića u Bosanskom Šamcu, gdje će također biti položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Genjac kaže da su na Konvenciju SDA pozvana 262 člana Konvencije, napomenuvši da, prema Statutu Stranke, Konvenciju čine članovi Glavnog odbora, Predsjedništva stranke, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih SDA, članovi Predsjedništva Asocijacije žena SDA, predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija SDA i poslanici i delegati SDA u zakonodavnim organima države BiH i entiteta.

Genjac navodi da je Konvencija radnog karaktera, te da ju je sazvao predsjednik Stranke.

– Prvobitno je bila osnovna namjera i cilj da se članovi Konvencije upoznaju o ključnim ciljevima Programske platforme SDA za naredne izbore. To je neka vrsta promocije ključnih ciljeva programske platforme i to je osnovni razlog zakazivanja Konvencije – kazao je Genjac.

Dodao je da su u međuvremenu imali provođenje kandidacionog procesa za kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

– Prema našem Statutu, u tom kandidiranju učestvuju sve općinske organizacije koje su imale mogućnost da predlože do tri kandidata. Općinske organizacije, sa izuzetkom četiri ili pet od ukupno 117 općinskih organizacija, su to i uradile. Nakon što su dobijeni i obrađeni ti prijedlozi, Kadrovska komisija je ustanovila listu od četiri kandidata i predložila Predsjedništvu Stranke – podsjetio je Genjac.

Naveo je da je Kadrovska komisija predložila da Predsjedništvo donese odluku da sa te liste Konvencija tajnim glasanjem izabere kandidata SDA.

Genjac je pojasnio da je stranačko Predsjedništvo, u skladu sa svojim ovlaštenjima, moglo da izabere jednog kandidata ili da donese odluku, prema tom prijedlogu, da Konvencija tajnim glasanjem izabere kandidata sa liste na kojoj je bilo više kandidata.

– Predsjedništvo je donijelo odluku da se kandidat izabere na Konvenciji tajnim glasanjem i zatražilo od predsjednika stranke, koji je sazvao Konvenciju, da i tu tačku uvrsti u dnevni red – kazao je Genjac.

Podsjećanja radi, Kadrovska komisija je stranačkom Predsjedništvu dostavila imena kandidata: Denisa Zvizdića, Šefika Džaferovića, Safeta Softića i Sebije Izetbegović.

Na sjednici Predsjedništva SDA Denis Zvizdić, aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara BiH, odustao je od kandidature za Predsjedništvo BiH, a nekoliko dana nakon toga direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović odlučila da ne prihvati kandidaturu za člana Predsjedništva BiH.

Genjac je naveo da će na Konvenciji imat dvije težišne tačke. To je obraćanje predsjednika SDA o agendi SDA za period do 2026. godine, odnosno o politici i ciljevima SDA za period do 2026. godine. Druga tačka je provođenje tajnog glasanja o izboru kandidata SDA za člana Predsjedništva BiH iz bošnjačkog naroda.

– Nakon toga je predviđeno da se izbrani kandidat obrati Konvenciji, a također da se Konvenciji obrati i kandidat SDA za predsjednika odnosno potpredsjednika Republike Srpske, a Predsjedništvo je utvrdilo Ramiza Salkića kao kandidata za tu poziciju – kazao je Genjac.