Koja banka masno zarađuje na ljudima koji umiru od gladi?

Britanska nevladina organizacija Svjetski pokret za razvoj (WDM) tvrdi da banka Barclays zarađuje na svjetskoj gladi i to na način da svojim prognozama direktno utječe na porast cijene hrane na tržištu.

Banka Barclays zarađuje na svjetskoj gladi na način da se kladi na porast cijene hrane i tako ih direktno povisuje, poručuju iz britanske nevladine organizacije Svjetski pokret za razvoj (WDM).

Takve optužbe i kritike na račun spomenute banke u javnost su izašle nakon što je Barclays Capital, investicijska podružnica banke, zaradila više od 500 miliona funti spekulirajući cijenama hrane. Istovremeno velik broj ljudi širpm svijeta umire od gladi, a cijene hrane obaraju rekorde.

Tako je samo u julu cijena hrane na svjetskom tržištu porasla za čak deset posto, a Christine Haigh iz WDM-a je izjavila kako je tome uvelike doprinijelo rizično ponašanje banaka i spekulacije s cijenama hrane.

Prema podacima Svjetske banke cijene porasle su cijene svih namirnica, osim riže, a krivicu za porast cijena svaljuju na više cijene goriva, loše vremenske prilike i konstantnu krizu u Evropi.

Nadalje, prema pojedinim prognozama cijene hrane na svjetskoj razini mogle bi i dalje rasti, zbog čega iz WDM-a poručuju da je potrebno posvetiti puno više pažnje kako bi se izbjegle spekulacije i manipulacije cijenama hrane.

Christine Haigh poručuje da bi tržište hrane umjesto investitora i burzovnih mešetara trebali koristiti farmeri za kupovinu i prodaju određene robe, kako je i bilo tokom devedesetih godina.

(VisokoIN)