Koliko energije potrošimo tokom seksa?

Istraživači sa Univerziteta Québec u Montrealu mjerili su koliko energije se potroši tokom seksa u odnosu na trčanje. Utvrdili su da srce pumpa, a mišići su aktivni u tolikoj mjeri da se seks može smatrati umjerenom vježbom, prenosi Businessinsider.

Istraživači su regrutirali 21 zdrav, aktivan heteroseksualni par 20-ih godina, koji su morali džogirati na traci za trčanje dok nisu postigli 65 posto maksimuma u radu srca za pola sata. Bili su priključeni na monitore koji su mjerili utrošak energije u kalorijama i intenzitet vježbi, odnosno metabolički ekvivalent zadatka.

Potom je od parova zatraženo da imaju seks jednom sedmično tokom jednog mjeseca dok su priključeni na iste aparate za mjerenje trošenja kalorija i intenziteta seksualne aktivnosti. Dužina trajanja seksa je varirala, no u prosjeku je trajalo 25 minuta.

Muškarci su u prosjeku sagorjeli 9,2 kalorija po minuti dok su džogirali, dok su trošili 4,2 kalorije po minuti tokom seksa. Žene su sagorjele 7,1 kalorija po minuti tokom džogiranja, a 3,1 kaloriju tokom seksa.

Nije uopće iznenađenje da se džogiranjem potroši više kalorija nego seksom, ali istraživači su bili impresionirani koliko energije se potroši uopće tokom seksualnih aktivnosti.

Kako je rekao autor studije Antony Karelis, učesnici su sagorjeli dovoljno kalorija tokom seksa i postigli intenzitet vježbi koji je jednak vježbi brzog hodanja. Istakao je kako bi seks mogao biti legalan forma vježbanja, prenosi Businessinsider.

“Inače, seks ne bi trebao zamijeniti redovno vježbanje. Najbolje bi bilo da kombinujete seks i vježbanje jer to unapređuje kvalitete života”, rekao je Karelis.