Komisija nije podržala Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016.

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nije podržala Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu u dijelu nadležnosti Komisije, a to je Ministarstvo finansija i trezora BiH. Tri člana komisije su glasali „za“, a tri člana protiv izvještaja.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda je informirao članove Komisije da su od tri planirana zakona, tijekom 2016. usvojena dva – Zakon o proračunu i Zakon o zaduživanju, dugu i jamstvima. Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju nije usvojen, a ministar Bevanda kaže da su aktivnosti na njegovoj izradi u završnoj fazi i uskoro će biti upućen u proceduru u Vijeće ministara BiH.

Ono što je istaknuo kao krucijalno jeste usvajanje Strategije upravljanja javnim dugom, koju smatra jednim od kapitalnih dokumenata, a usvojena je i Strategija reformi upravljanja javnim finansijama u institucijama BiH.

Članica Komisije Dušanka Majkić je tokom diskusije o izvještaju kazala da su, po novoj metodologiji dobili jedan izvještaj „s kojim čovjek ne zna šta bi“.

Ona smatra da izvještaj, sačinjen na ovakav način, nije napravljen za parlamentarnu skupštinu i njena tijela. Ocijenila je da je „ovo ozbiljan dokument o kojem moraju da se vode rasprave“, ali da ovako koncipiran njima ne koristi ni za šta.

Član Komisije Mirsad Isaković je kazao da „budžet nije programski, a izvještaj se pravi programski i to je ono što je za nas vrlo teško i vrlo teško objašnjivo“, dok je član Komisije Salko Sokolović ocijenio da sveukupni utisak rada Vijeća ministara BiH po zakonoskoj obavezi vrlo loš.

Po njegovim riječima, u 2016. godini je bilo planirano usvajanje 64 zakona, a usvojeno je 15 zakona, što je 24 posto od planiranog.

– Od 100 posto ako uradite 24 posto, znači nije se radilo dobro, a što se ne odražava na rad Ministarstva finansija koje je od tri zakonska projekta završilo dva – naveo je Sokolović.

Komisija za finansije i budžet danas je primila k znanju Informaciju Ministarstva finansija i trezora BiH o postupanju po Izvještaju o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH za 2015. godinu, kao i Informaciju o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar – mart 2017. godine, čiji je sačinilac Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.