Komplikovana računica: Novi zakon smanjuje penzije?

Dom naroda federalnog Parlamenta zaključkom je podržao Nacrt zakona o penziono-invalidskom osiguranju kazavši kako se radi o dokumentu koji je prihvatljiv kao osnov za izradu prijedloga zakona.

Zaključkom su federalni izaslanici obvezali Vladu FBiH da obavi niz javnih rasprava, sastanaka i pribavi suglasnosti do konačnog odlučivanja, te da uzmu prilikom izrade prijedloga zakona u obzir sve iznesene primjedbe.

Rasprava

Ministar rada i socijalne skrbi FBiH Vesko Drljača obrazlažući Nacrt zakona, je rekao kako je isti urađen na osnovu Strategije reforme MIO sustava, te kako će ukoliko ne dođe do sveobuhvatnih reformi doći do urušavanja cijelog penzionog sistema.

Izaslanici su u raspravi kazali kako je mnogo nejasnoća u Nacrtu, te kako Vlada ukoliko želi da ih se podrži u ovom procesu mora javnosti predočiti jasne podatke i izračun penzija koji će biti nakon primjene zakona.

Izaslanik SDP-a Aner Žuljević mišljenja je kako se u novom izračunu ne mogu snaći ni ekonomisti, a kamoli penzioneri na koje će se zakon primjenjivati, te kako vlada zbunjujućim postotcima želi “počapat” po nekoliko maraka kako bi pokrila deficite. Kazao je i kako po proračunima koje je pročitao prosječna penzija nakon primjene novog zakona iznosi 25 maraka ili 5 posto manje. Kazao je i kako se penzionerima ne garantira ništa time što ih se stavlja na terezor ako se zna da je FBiH dužna oko 900 miliona maraka i da se proračun krpi mjesečnim zaduženjima putem trezorskih zapisa. Sa Žuljevićem se složio veliki dio izaslanika.

Predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Martinović kazao je kako taj klub podržava Vladu, ali i kako bi se trebalo razmisliti o mnogim izmjenama, među kojima je i ona o mogućnosti za prijevremeno penzionisanje pojedinih kategorija društva, poput onih koji rade u policiji budući da je trenutna starosna struktura zaposlenih u MUP-ovima loša.

Predsjedavajuća Doma Lidija Bradara je također iznijela niz prijedloga koji bi se mogli naći u novom dokumentu a koji se tiču izjednačavanja prava muškaraca i žena kada je u pitanju porodična penzija, ukidanja poticaja za rad kod starijih kategorija i sl. Ona je izrazila nadu kako će se oko spomenutog zakona ujediniti snage i vlasti i opozicije da bi se na koncu dobio kvalitetan dokument koji će poboljšati situaciju i penzionerske populacije ali i u penzionom sistemu.

Socijalne kategorije

Na jučerašnjoj sjednici Doma usvojen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom kojim se fiksira osnovica za isplate ovoj kategoriji na 274 marke. Ministar rada i socijalne skrbi Vesko Drljača obrazlažući izmjene je naveo kako u slučaju potrebe za izmjene osnovice odluku donosi Vlada, te kako se kada je u pitanju utvrđivanje statusa pojedinih kategorija planira oformiti komisija koja bi odlučivala u ovom slučaju budući da Institut za medicinsko vještačenje nije adekvatna adresa. Drljača je braneći izmjene kazao kako se ovim fiksiranjem federalni proračun drži stabilnim. Prema informacijama ministarstva trenutno prava iz ovog zakona imaju 42.000 osoba, za što je u 2016. izdvojen 131 milion maraka.

Izaslanik SDP-a Aner Žuljević izrazio je negodovanje činjenicom da se socijalne naknade obračunom više ne vežu za plaće, već se fiksira osnovica. Smatra kako ovo nije pravičan izračun, ali i kako predlagač izmjena nije pribavio saglasnosti kantona.