Komšić osniva stranku Patriotske lige BiH?

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Ognjen Tadić kazao je da se u nekim sarajevskim krugovima priča da je „moguće osnivanje nove političke stranke u FBiH, čiji bi lider bio Željko Komšić, uz neke druge nezadovoljne ljude iz federalnih krugova, a koja bi, najvjerovatnije, nosila naziv Patriotska liga BiH.

Kuda plovi federalni politički brod

“Ta informacija, do koje smo juče došli, jasno govori kuda se kreće federalni politički brod”, rekao je Tadić na pres-konferenciji u Banjoj Luci ističući da, s druge strane, dio federalnih stranaka nalazi se u poziciji i da je zaokupljen svojim problemima.

“Situacija je takva da, kada bi stranke iz RS-a donijele papir u kojem piše ‘Saglasnost za otcjepljenje RS-a’, oni bi ga potpisali i ne bi ni primijetili šta potpisuju”, tvrdi Tadić.

Mišljenja je da je „razvoj krize u Federaciji BiH poprimio svoj najlošiji oblik scenarija i da je takav da blokira cjelokupne procese”, bilo o pitanju implementacije odluke “Sejdić-Finci” ili drugih zadataka koji su pred sadašnji sastav Vijeća ministara stavili građani, dajući povjerenje političkim partijama koje učestvuju u njegovom radu.

“Nažalost, male su mogućnosti da utičemo da se promijeni ta slika, jer stranke iz RS-a, posebno SDS, svoje relacije s federalnim strankama nisu gradile na principu bilo kakvog zajedničkog planiranja budućnosti, već nastojanja da se postigne jedan kompromis koji je dobar i usklađen s Dejtonskim sporazumom”, naglasio je Tadić.

SDS je stava i da posljednje aktivnosti u FBiH govore da sve ovo ide ka jednoj vrsti ekstremnijeg ponašanja i da, umjesto da se putem procesa razrješavanja odnosa unutar FBiH dođe do nove dejtonske slike, dobija se jedna dimenzija kako su se te partije ponašale ‘90.godina.

Nesklad s Dejtonom

“Tako i istup iz SDP-a člana Predsjedništva BiH, formalno predstavljenog iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jasno govori o tome da političke ideje koje vode tu vrstu političke orijentacije, realno nisu ostvarive, jer se ne mogu uskladiti s Dejtonskim mirovnim sporazumom niti voljom predstavnika iz RS-a i hrvatskog naroda, prvenstveno HDZ-a, pa se zato postavlja i pitanje smisla njegove političke akcije”, naveo je Tadić.

Naglasivši da se RS mora okrenuti svojim brojnim problemima, on je dodao da se u tom bh.entitetu moraju rješavati socijalno-ekonomski problemi tako da se spriječi njeno dublje propadanje u ekonomsku krizu, ali i da zbog novog kredita kod MMF-a ne mogu na udaru ponovo biti boračke i druge socijalne kategorije stanovništva.

(VisokoIN/Fena)