Komšić: Prije 10 godina podnio sam prijavu protiv Dodika, ali bezuspješno, zato ponovo prijeti

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon što je Milorad Dodik danas pozvao vojnike tog puka da sljedeće godine obuku uniforme Vojske RS-a, reagovao je Željko Komšić poručivši da će kao i prije deset godina ponovo podnijeti krivičnu prijavu protiv njega.

Komšić napominje da Dodik takvim izjavama izaziva pobunu u Oružanim snagama BiH.

“Prije 10 godina podnio sam krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog iste stvari, ali naše pravosuđe se oglušilo. Zato Dodik danas ponovo poziva na pobunu unutar OS BiH”, kazao je Komšić.

Dodik je tada kao premijer Republike Srpske pozvao Srbe, pripadnike Oružanih snaga BiH pozvao da se vrate ili da ne idu na vojnu vježbu NATO-a u Gruziju.

Komšić je prije deset godina tražio od Valentina Inzka da upotrijebi bonske ovlasti i smijeni Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i predsjednika Vlade Republike Srpske, te da mu zabrani obavljanje bilo kakve političke aktivnosti zbog evidentnog kršenja ustavnog poretka BiH, Daytonskog mirovnog sporazuma i ozbiljnih posljedica koje nastupaju ovakvom aktivnošću Dodika po državu BiH, njen ustavni sistem, sigurnost i međunarodni položaj naše zemlje, stoji u saopštenju za javnost.

Nikakva reakcija tada nije uslijedila, a i Tužilaštvo BiH je odbacilo tu krivičnu prijavu.

Dodik danas ponovo traži od komande Trećeg pješadijskog puka (RS) da iduće godine na ovaj datum više od polovine prisutnih vojnika obuče uniforme Vojske RS-a jer je, kako je naveo, 12. maj njihov dan.

Dodik sve to izjavljuje u trenutku kada se lome koplj aza formiranje državne vlasti i odlučuje o kontinuitetu NATO puta naše zemlje.TOP VIJESTI

Više vijesti