Konačno zbrinuti radnici “Aide”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vlada Tuzlanskog kantona će za 316 uposlenika Fabrike obuće (FO) „Aida“ d.d. Tuzla izmiriti obaveze po osnovu poreza i doprinosa i time okončati agoniju u kojoj su se radnici nalazili proteklih godina.

To je omogućeno današnjim potpisivanjem Sporazuma o preuzimanju obaveza plaćanja obračunatih, a neuplaćenih određenih javnih prihoda, obveznika uplate Fabrike obuće „Aida“ d.d. Tuzla. Uime Vlade Tuzlanskog kantona Sporazum je sa direktorom FO „Aida“ Tuzla Bahrudinom Bašićem potpisao premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

Za ove namjene Vlada će u naredne tri godine izdvojiti oko 5,7 miliona KM, od čega već 1,8 miliona KM ove godine, a prioritet u zbrinjavanju imat će oni radnici koji u tekućoj godini budu ispunjavali uslove za odlazak u penziju.

Nakon izmirivanja obaveza prema ovim radnicima, preostali dio sredstava planiranih u toj godini bit će linealrno rapoređen za uvezivanje radnog staža ostalim radnicima.

Na ovaj način će, na kraju trogodišnje procedure, svi radnici Aide koji budu ispunjavali uslove za penziju biti penzionisani. Oni radnici koji ne budu ispunjavali uslove za penzionisanje imat će povezan radni staž i biti u mogućnosti da, s evidencije Zavoda za zapošljavanje, neopterećeno traže nova zaposlenja.

Ti radnici će za vrijeme koje budu proveli na birou imati osigurano materijalno zbrinjavanje u trajanju od osam do 24 mjeseca, u zavisnosti od prethodnog radnog staža.

“Ovim sporazumom nije predviđeno da se radnicima isplate sredstva za plaće i to je ono što će oni eventualno moći da naplate iz stečajne mase, u skladu sa naplatnim redom i procedurama propisanim zakonom. Također želim istaći da su novci za ove namjene već predviđeni i osigurani u programima za koje su Vlada i Skupština Tuzlanskog kantona već dale svoje saglasnosti”, rekao je tom prilikom premijer Gutić.

Nakon današnjeg potpisivanja Sporazuma, u FO „Aida“ će u nekoliko narednih dana biti pokrenut stečajni postupak, u kojem će, shodno potpisanom ugovoru o saradnji sa firmom Intral BH iz Lukavca biti posla za oko 70 radnika “Aide”.

Na ovaj način Vlada Tuzlanskog kantona postupno rješava dugogodišnje probleme radnika, prije svega u privrednim društavima sa većinskim državnim kapitalom, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.