Konobari zaobilaze Hrvatsku, idu gdje za dva mjeseca zarade godišnju platu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Za razliku od ranijih godina, konobari iz BiH zaobilaze Hrvatsku i na privremeni rad sve masovnije odlaze u zemlje Evropske unije.

Iako u ovoj državi za mjesec dana mogu da zarade i više od 1.000 eura, uz besplatan smještaj i hranu, ugostiteljski radnici sa ovih prostora i rukama i nogama kopaju da odu što dalje iz BiH, po mogućnosti za sva vremena.

Ništa čudno, s obzirom na činjenicu da, na primjer, u Austriji za mjesec dana konobarisanja, takođe uz besplatan stan i hranu, mogu da zarade više od 1.500 eura.

To potvrđuju i u Udruženju radnika ugostiteljstva i turizma RS, u kojem naglašavaju da konobar u državama EU za samo dva mjeseca zaradi ono za što u RS mora da radi godinu dana.

Prema najnovijim statističkim podacima, mjesečna neto plata ugostiteljskih radnika u RS iznosi 565 KM.

Željko Tatić, predsjednik ovog udurženja, kaže da ne čudi što konobari hrle u Evropu, zaobilazeći čak i Hrvatsku.

– Zbog loših uslova rada ovdje, mnogi su digli ruke od konobarisanja, pa u inostranstvu rade kao vozači, bageristi, građevinci. Ostali se i dalje drže tacne, ali gledaju da to ne bude za 550 KM, nego za 1.500 eura. Zato ne čudi što i u BiH i u Hrvatskoj vlada sve veća potražnja za dobrim konobarima, koje će gazde ugostiteljskih objekata, po svemu sudeći, uskoro svijećom tražiti – poručuje Tatić.

A hrvatski ugostitelji i hotelijeri su ove godine potragu za radnicima započeli puno prije početka turističke sezone, ali još nisu uspjeli da se snađu, iako nude plate koje su i do četiri puta veće nego u BiH.

Naime, više od 50 odsto radnih dozvola, namijenjenih stranim radnicima u turizmu u Hrvatskoj, ostalo je neiskorišteno.

Kako su saopštili iz hrvatskog Sindikata turizma, ugostitelji iz ove države u prvom redu su račuali na radnike iz BiH.

Više vijesti