Korisnicima budžeta u ZDK stigla plaća za maj

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Više od 8.000 budžetskih korisnika u Zeničko-dobojskom danas će dobiti plaće za mjesec maj, a Vlada ZDK-a je novac osigurala zaduženjem od 10 miliona KM kod Investiciono-komercijalne banke d.d. Zenica (IKB).

Priliv sredstava u budžet, za period januar – juni 2014. godine, bio je samo 105.212.452 KM, što je tri posto manje nego prošle godine i čak 24 posto od budžetskog planirana za 2014. godinu. To samo potvrđuje da već godinama ZDK nerealno projektira budžet, zbog čega su ove sedmice od Skupštine zatražili dozvolu za dodatno kreditno zaduženje od 30 miliona KM te i 10 miliona KM prekoračenja po računu kod IKB Zenica. To su, sada, i iskoristili za plaće za maj.

Vlada ZDK je, pored ovog zaduženja od 40 miliona KM, još prošlog mjeseca raspisala javni poziv za prikupljanje ponuda za kredit od 16,1 milion KM, koji je ugrađen u budžet za ovu godinu.

Inače, akumulirani budžetski deficit ZDK-a iznosi 75.000.000 KM, a dugovi po osnovu kolektivnih ugovora sa kamatama premašuju i 150 miliona KM.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.