-7.5 C
Visoko
20. Januara 2022.

KORIST ĆE BITI VIŠESTRUKA Smanjiti namete na gorivo ili ih privremeno obustaviti!

U današnjem vremenu, kaže, vidimo koliko je taj prijedlog neophodan, jer država može, ako želi, smanjiti ili privremeno obustaviti naplatu, kako bi se cijene na tržištu bar djelomično amortizovale.
Cijena goriva u BiH svakodnevno divljaju i nanose ogromnu štetu privredi i građanima, a država koja može i mora smanjiti svoje namete, ne čini ništa.

Tim povodom oglasio se i ekonomista Faruk Hadžić rekavši da je prije 2,5 godine predložio da donosioci odluka uvedu “varijabilnu akcizu” na gorivo, koja bi se mijenjala zavisno od kretanja nafte na svjetskom tržištu. U današnjem vremenu, kaže, vidimo koliko je taj prijedlog neophodan, jer država može, ako želi, smanjiti ili privremeno obustaviti naplatu, kako bi se cijene na tržištu bar djelomično amortizovale.

Država, pojašnjava, ima apsolutno svaki mogući razlog i argumente zbog čega bi trebala hitno zaustaviti naplatu ove akcize:

Prognoze MMF-a ukazuju na visoki rast cijena do kraja ove i do polovine naredne godine
Cijene energenata drastično rastu posljednjih mjeseci
Inflacija koja se uveze u BiH će se odraziti značajno na penzionere i građane sa nižim primanjima
Smanjivanjem budžetske akcize na gorivo smanjit će se troškovi privredi i građanima
Akciza na gorivo nije prihod koji ide za izgradnju autocesti i cesti, tako da neće biti ugrožene otplate kredita
Prihodi od poreza na potrošnju svakako rastu, dijelom i zbog veće inflacije, tako da se smanjenje akciza ne bi osjetilo
Država / entiteti su dobili nedavno finansijsku injekciju od MMF-a, tako da novca ima dovoljno da se može smanjiti akciza
Alternativno, dodaje, može se naplata akciza i privremeno obustaviti, recimo na period do šest mjeseci dok se ne tržišta ne stabilizuju.

“Novinari me često pitaju “šta uraditi da se zaustavi divljanje cijena”? Ovo je vrlo konkretan prijedlog koji se sada može postaviti donosiocima odluka. Oni su ti koji sada trebaju pokazati odgovornost u teškim trenucima za sve građane i donijeti odluke u korist svih”, pojasnio je Hadžić.

Unesite komentar