Košarac: Opasne političke igre funkcionera SDA

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najoštrije je osudio “opasne političke igre koje visoki funkcioneri SDA, prije svega ministar civilnih poslova u Vijeću ministara BiH Adil Osmanović, igraju u vezi sa rezultatima popisa stanovništva u BiH”.

“Igre oko popisa, koje već mjesecima produkuju Osmanović i SDA, sasvim jasno pokazuju da bošnjački čelnici nikada nisu odustali od opasne politike pokušaja majorizacije jednog ili druga dva konstitutivna naroda u BiH. Ta politika opasnih namjera važnija im je od bilo čega drugog, a pogotovo im je važnija od procesa evropskih integracija”, rekao je Košarac Srni.

On je upozorio da su čelnici SDA od samog početka procesa popisivanja stanovništva vodili kampanju kršenja Zakona o popisu, tražeći da se popisuju i lica koja godinama ne žive u BiH, niti imaju namjeru da se u BiH vraćaju.

“Takva protivzakonita kampanja danas za rezultat ima skoro 200.000 spornih popisnica, uz pomoć kojih Bošnjaci nastoje da dokažu da ih je više od 50 posto. Takvu prevaru, koja bi izazvala brojne druge političke i finansijske zahtjeve iz Sarajeva, Republika Srpska neće prihvatiti”, poručio je Košarac.

Izjavu ministra Osmanovića po kojoj SNSD koči evropski put BiH, Košarac je nazvao “bezobraznom, lažnom i huškačkom propagandom”.

“Republika Srpska se bori za poštovanje zakona i za objavljivanje istinitih rezultata popisa koji će biti mjerodavni u procesu evropskih integracija. U neistine ministra Osmanovića i u poslovičnu bošnjačku kuknjavu kojom od stranaca pokušavaju da iznude političke ustupke niko više ne vjeruje, pa ni Osmanović sam”, naglasio je Košarac.

On je pozvao ministre iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH da spriječe bilo kakve dalje manipulacije čelnika SDA u vezi s rezultatima popisa.

“Obaveza tih ministara jeste da zaustave Osmanovića i njemu slične u provođenju opasnih namjera prema Republici Srpskoj i srpskom narodu. To je njihov posao, a ne da svakodnevno, ruku pod ruku sa čelnicima SDA, rade na satanizaciji i rušenju institucija Republike Srpske”, poručio je Košarac.