Kovačević: BiH ima slaba zakonska rješenja za prisluškivanje

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Petar Kovačević izjavio je danas u Sarajevu da problem u BiH, kada je riječ o prisluškivanju, predstavljaju slaba zakonska rješenja.

“Trenutna zakonska rješenja nisu dobra i ohrabreni smo da je u proceduri novi zakon o elektronskim komunikacijama, koji je sačinilo Ministarstvo komunikacija i transporta BiH”, rekao je Kovačević Srni pred otvaranje radionice o nadzoru policijskih i obavještajnih tijela nad telekomunikacionim sektorom.

Prema njegovim riječima, Agencija za zaštitu ličnih podataka dala je svoje mišljenje na predloženi zakon da bi se poboljšala rješenja, te precizirala pravila i procedure za prisluškivanje, kao i mehanizmi zaštite ličnih podataka.

“Između ostalog, želimo da se obezbijedi postupak revizije kako bi se u slučaju potrebe moglo utvrditi ko je, kada i zbog čega prisluškivao nekoga”, naveo je Kovačević.

On je dodao da je za Agenciju dovoljno da postoji dokaz da iza prisluškivanja stoji odluka suda i da je neprihvatljivo da policijski ili obavještajni organ može diskreciono prisluškivati bilo koga.

Dvodnevnu radionicu o nadzoru policijskih i obavještajnih tijela nad telekomunikacionim sektorom, organizovala je Agencija za zaštitu ličnih podataka u saradnji sa TAIEKS programom Evropske komisije. Okupila je predstavnike policijskih i obavještajnih agencija iz BiH.

Prema Kovačevićevim riječima, njen cilj je podizanje svijesti o ovoj osjetljivoj oblasti i razmjena znanja. “U radu skupa učestvovat će i stručnjaci za zaštitu podataka iz Češke, Italije, Njemačke i Španije, koji će održati predavanja”, dodao je Kovačević.

(VisokoIN/Srna)

Više vijesti