Kraj potpune slobode izražavanja na internetu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država u ponedjeljak je izgledao spreman ograničiti slobodu izražavanja kada se radi o prijetnjama smrću preko Facebooka putem rap pjesme.

Poput Eminema i drugih poznatih rapera, Anthony Elonis je na svom Facebook profilu prijetio smrću ženi koja ga je ostavila nakon sedam godina braka. “Postoji jedan način kako te voljeti i hiljadu kako te ubiti. Neću imati mira, dok tvoje tijelo ne bude u komadima, u krvi”, pisao je na društvenoj mreži.

Ali Anthony Elonis smatra da su te poruke imale terapeutsko djelovanje nakon raskida braka te da nije nikada imao ni najmanju namjeru ubiti, kao ni rap pjevači čiji su tekstovi često nasilni.

Na raspravi mu većina Vrhovnog suda nije povjerovala.

Sudac Samuel Alito je rekao da je izgleda dovoljno napisati nasilan tekst, složiti rime, pa pretendirati da ste umjetnik da bi bili izuzeti od bilo kakvog sudskog procesa.

Tokom jednog sata rasprave, Vrhovni sud se pitao jesu li tekstovi Elonisa prava prijetnja za koju bi mogao biti pokrenut sudski proces.

Devet sudaca Vrhovnog suda moraju odlučiti hoće li biti moguće sve napisati na forumima, chatovima i drugim online publikacijama i hoće li se pod svaku cijenu primjenjivati Prvi amandman američkog ustava koji štiti slobodu izražavanja.

Odluka Vrhovnog suda se očekuje u junu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.