Krajnje je vrijeme da se počne razvaljivati političko-kriminalna hobotnica

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Hapšenje jednog političara ne znači početak sistematske borbe protiv korupcije, poručio je nakon hapšenja zastupnika u parlamentu jednog bh. entiteta Federacije BiH, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Emir Đikić.

Današnje hapšenje zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine je nešto što se do sada nije dešavalo, a prema informacijama iz medija, čovjek je uhapšen u momentu činjenja krivičnog djela, izjavio je Đikić.

“Nadamo se da je ovo početak rada agencija za suzbijanje kriminala i da nagovještava da bi ovo mogao biti početak borbe protiv korupcije”, istakao je Đikić.

Trenutno se dešava ono što pojedinci već godinama ističu, naglasio je Đikić, a to je da je “vlast najodgovornija za kriminal”.

Prema njegovim riječima, u sve loše što se dešava u BiH, kada je riječ o korupciji, umiješan je neko iz vlasti.

“Nećemo sad reći da će čovjek biti osuđen, nadamo se da će ovaj proces biti transparentan. Ali uvijek u većim slučajevima kriminala i korupcije naći ćete nekoga ko je upleten u vlast. To je ono što mi govorimo sve vrijeme. Zaista, krajnje je vrijeme da se počne razvaljivati ta političko-kriminalna hobotnica”, naglasio je Đikić.

I za puno veće slučajeve govorilo se da može značiti početak ozbiljnije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, podsjetio je Đikić, ali se ipak ništa nije desilo.

“Nadamo se da ovo može biti početak ozbiljne borbe protiv ovog problema. Nadamo se da jeste, a bojimo se da nije”, poručio je Đikić.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je u Tuzli uhapšen zastupnik u Parlamentu FBiH prilikom primopredaje mita u iznosu od 20.000,00 KM.

Na osnovu saznanja Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, a po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, službenici SIPA-e su na području Tuzle lišili slobode osobu inicijala O.M., koja obavlja dužnost zastupnika u Parlamentu Federacije BiH, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Prema navodima bosanskohercegovačkih medija, radi se o zastupniku iz Stranke za BiH, Midhatu Osmanoviću.

Slobode je lišen i V.T., direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo u vezi sa organizovanim kriminalom.

U toku je kriminalistička obrada nad osobama lišenim slobode, nakon čega će iste biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Također su u toku pretresi na više lokacija na području Tuzlanskog kantona, navodi se u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Aktivnosti u okviru akcije „Partner“ se nastavljaju, a o konačnim rezultatima javnost će biti naknadno informirana, stoji u saopštenju.

(VisokoIN/AA)TOP VIJESTI

Više vijesti