Kreću vozovi prema jugu

Pomoćnik federalnog ministra prometa i komunikacija i član Federalnog štaba Civilne zaštite Izet Mehinagić izjavio je Feni da su željezničari Federacije BiH danas uspjeli osloboditi južnu prugu od snježnih nanosa čime su se stekli uvjeti za ponovno uspostavljanje saobraćaja na relaciji Sarajevo-Ploče

U Željeznicama Federacije BiH kažu da problem još predstavljaju ogromne ledenice u tunelima koje se tek trebaju otkloniti da bi se putnički i teretni saobraćaj ponovo počeo odvijati na tom pravcu.

„Od trenutka kad je cijela zemlja u potpunosti zametena snijegom, željezničari u FBiH su se maksimalno organizirali i dali sve od sebe da bi osposobili pruge za saobraćaj“, navode iz ŽFBiH.

Južna pruga je bila blokirana od 3. februara, a snježni nanosi bili su visoki na desetine metara.

Sve vrijeme, saobraćaj na relaciji Sarajevo-Doboj-Bosanski Šamac i međunarodni putnički saobraćaj do Zagreba, Beograda i Budimpešte odvijao se otežano, uz velika kašnjenja, ali po redovnom redu vožnje.

„Nijedan privredni subjekt u FBiH nije bio ugrožen, jer su ŽFBiH redovno dopremale ugalj i ostale sirovine“, ističu u Željeznicama FBiH.

(VisokoIN/Fena)