Krediti u bh. bankama u 2017. godini veći od 18 milijardi KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Aktiva bankarskog sektora, prema prvim neslužbenim podacima, porasla je u prošloj godini za 8,2 posto i iznosi 28,256 milijardi KM, do je rekao su krediti ostvarili rast od sedam posto (18,422 milijardi KM), rekao je direktor Udruženja banaka BiH Berislav Kutle.

Kutle je istakao da su depoziti rasli 10,7 posto (19,669 milijardi KM).

Direktor Udruženja banaka BiH izjavio je da rezultati poslovanja banaka, neslužbeni i nerevidirani, u prošloj godini pokazuju trend poboljšanja poslovanja po svim segmentima, što potvrđuje da je bankarski sektor najuređeniji, najstabilniji i samoodrživ dio ekonomije BiH.

On je za “Večernji list” istakao da su nešto više rasli krediti privrede od kredita stanovništva, dok su depoziti privrede mnogo brže rasli od depozita stanovništva.

“Na taj trend pozitivnog poslovanja uticao je i uticaće veliki broj faktora. Prvi je činjenica da banke od priznanja BiH kao suverene zemlje, a posebno nakon krize 2008. godine, kontinuirano podižu kvalitet poslovanja”, naglasio je Kutle.

Direktor Udruženja banaka BiH ocijenio je da depoziti banaka u BiH rastu povećanjem štednje, a u EU štampanjem novca bez pokrića.

Kutle je rekao da su, uprkos izrazito nepovoljnoj društveno-političkoj situaciji u BiH, banke uspjele da postotak nepovoljnih kredita imaju pod kontrolom, što je dodatno doprinijelo ukupnom rezultatu njihovog poslovanja.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.