Kremer, bivši hirurg traži dječaka Hasana kojeg je operisao 1995. prije pada Srebrenice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Gerry Kremer je radio kao hirurg u holandskom bataljonu u Potočarima uoči pada Srebrenice u julu 1995. godine. Događaji iz Srebrenice te ‘95-te su ostavili velikog traga u njegovom životu. Na mnoge načine, kako je kazao za Anadolu Agency (AA), pokušali su pomoći nevinim civilima. Međutim, nekada je to bilo i neizvodljivo.

Kremer se nakon te kobne ‘95-te nekoliko puta vraćao u Srebrenicu. Dva puta je učestvovao i u Maršu mira koji se organizuje u znak sjećanja na hiljade muškaraca i dječaka koji nisu preživjeli “put spasa” od Srebrenice do slobodne teritorije.

Bivši holandski hirurg ovih dana pokušava doći do informacija o jednom dječaku kojeg je operisao u februaru 1995. godine u Srebrenici. Zove se Hasan Mehmedović, a Kremer želi znati da li je preživio srebrenički genocid.

“Hasana sam upoznao u februaru 1995. godine. Imao je problem sa rukom i poslao mi ga je doktor Ilijaz Pilav”, ispričao je Kremer za AA.

Hasan je imao ranu od granita na ruci.

“Njegova radijalna kost je bila slomljena i preostali dijelovi nisu bili povezani, kao što mi kažemo u medicinskom smislu pseudoartroza. Operisao sam ga, učvrstio sam radijalnu kost s pločom i vijcima i presadio u taj dio kosti iz boka. Stavio sam gips koji sam uklonio nakon šest mjeseci”, kazao je Kremer.

Više vijesti