Kritike Hahna bh. liderima: Bave se nacionalističkim temama

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn, danas je u posjeti Sarajevu, Bosna i Hercegovina, kako bi ponovo istakao posvećenost Evropske unije pružanju podrške zemlji na njenom putu ka EU, i razgovarao o provedbi neophodnih reformi i mjera.

Komesar Hahn će se susresti sa ključnim političkim predstavnicima, uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, članove Predsjedništva Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, te predstavnike svih glavnih političkih stranaka koje su potpisale Izjavu o opredjeljenosti zajedničkom radu u procesu EU integracija u februaru 2015. godine.

Komesar će također otvoriti novu zgradu Tužilaštva BiH u Sarajevu, koja je izgrađena uz finansijsku podršku EU.

“Evropska komisija i zemlje članice duboko su zabrinute dosadašnjim nedostatkom napretka u provedbi neophodnih reformi u 2017. Iako je Evropska unija posvećenija više nego ikada pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu EU integracija, čini se da su lideri na vlasti i u opoziciji više bave uobičajenim nacionalističkim temama i pričama o ‘krizi’, umjesto da se fokusiraju na pravi posao pred njima.

Na sastancima sa predstavnicima vlasti ću naglasiti da Komisija očekuje da će izabrano vođstvo Bosne i Hercegovine ispuniti ono na šta su se obavezali Izjavom iz februara 2015. Jedini način za napredovanje u procesu EU integracija jeste postizanje konkretnih rezultata u provedbi reformi. To uključuje i mjere predviđene Reformskom agendom, otvaranje novih radnih mjesta, ojačavanje vladavine prava, te unapređenje kvaliteta i učinkovitosti javne uprave.

To također uključuje i usvajanje neophodnih strategija na nivou cijele zemlje, na primjer u sektoru poljoprivrede, kako bi imala koristi od značajne finansijske pomoći EU. Ovo će više pomoći zemlji da se približi Evropskoj uniji nego što će to učiniti retorika podjela, a prije svega će biti od direktne koristi građanima Bosne i Hercegovine”, naveo je Hahn.