Kritike i zabrinutost evropskih parlamentaraca zbog BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta danas je glasao o nacrtu Izvještaja o Bosni i Hercegovini. Pozvao je vlasti u Bosni i Hercegovini da nastave provoditi ustavne, političke i izborne reforme, kako bi zemlja napredovala u procesu europskih integracija, objavljeno je nakon sjednice Komiteta održane u četvrtak.

U izvještaju koji ocjenjuje napredak BiH na putu ka mogućem članstvu u Europskoj uniji, članovi Parlamenta su ukazali na to da je od sredine 2017. zabilježen pad u usvajanju reformi koji se odnose na EU put BiH, uprkos predanosti ove zemlje da radi na Reformskoj agendi.

Europarlamentarci su takođe izrazili zabrinutost činjenicom da su nedavno održani opći izbori u BiH i preizborna kampanja bili obilježeni etnonacionalnom retorikom te da su se previše fokusirali na podjele iz prošlosti.

“Želimo poslati jasan signal da BiH mora ubrzati reforme kako bi dobila šansu za kandidatski status u skorijoj budućnosti. Provođenje rezultata izbora održanih 7. oktobra i formiranje vlasti bez nepotrebnih odlaganja i blokada su od ključne važnosti. Nakon što se vlasti formiraju, zemlja mora otpočeti ozbiljne razgovore koji se tiču političkih reformi, kako bi se BiH približilla EU standardima u demokratskom predstavljanju”, rekao je Izvjestitelj Europskog Parlamenta za BiH, Cristian Dan Preda.

Izvještaj koji je usvojio Komitet, a o kojem će se Parlament tek izjasniti naredne godine, između ostalog naglašava potrebu da bh. parlamentarci što prije donesu Poslovnik za EU-BiH Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje, pozivaju domaće vlasti da donesu strategiju o ljudskim pravima, te naglašavaju potrebu za daljim koracima prema zaštiti prava manjina u BiH.

Komitet izražava žaljenje za nedostatkom napretka u slobodi izražavanja i neovisnosti medija, te smatra da su neophodni dodatni napori kako bi se poboljšala borba protiv sveopšte korupcije.

Europarlamentarci su pozdravili smanjenje u zaostajanju u procesuiranju ratnih zločina i pohvalili napore bh. vlasti da zaustave odlazak svojih građana na strana ratišta.

Također, ocijenjeno je da bh. aplikacija za članstvo u EU koju su domaće vlasti predale 15. januara 2016. godine, predstavlja stratešku odluku i predanost da se napreduje ka Europskoj uniji.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.