da block

Krivci za narušavanje nacionalnog balansa u BiH su Alija Izetbegović i SDA

da block

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u svjedočenju pred Haškim tribunalom da je lider SDA Alija Izetbegović vodio politiku opasnih namjera i napravio temelj za sukob na prostoru BiH, prenijela je Srna.

Dodik je u dokaznom postupku odbrane Radovana Karadžića rekao da je SDA bila formirana kao prva nacionalna i nacionalistička stranka, koja je svojim djelovanjem uporno pokušavala da naruši pažljivo izbalansirani balans u BiH, jer je sve vrijeme bila vidljiva namjera da preuzmu ingerencije upravljanja BiH.

On je rekao da je “najveća srpska i SDS-ova greška bila u tome što su pokušali braniti rušenje balansa u BiH”.

Dodik je za Izetbegovića rekao da je “predano radio na ranije napisanoj Islamskoj deklaraciji i na uvođenju šerijata na tom prostoru, zbog čega je i odgovarao u bivšoj Jugoslaviji”. “Iz dana u dan smo mogli da vidimo razradu te deklaracije”, rekao je Dodik.

Zastupnik optužbe Alen Tiger prekinuo je u jednom trenutku svjedočenje, rekavši da je Dodik upitan o fukcionisanju Skupštine, a govori o Islamskoj deklaraciji, koja se ne pominje u sažetku izjave. Dodik je uzvratio da on ima dovoljno vremena i da je došao da svjedoči o važnom kontekstu, i zamolio tužioca da ga ne prekida.

Karadžić je glavno ispitivanje započeo pitanjima o Dodikovom obrazovanju i o političkoj karijeri u Savezu reformskih snaga Jugoslavije, koji je na saveznom nivou predvodio Ante Marković, a u BiH profesor Nenad Kecmanović.

Opisujući sastav prijeratne Skupštine BiH, u kojoj je i sam bio poslanik kao reformista, Dodik je rekao da je parlament bio višestranački i da su vodeće stranke bile SDA na čelu sa Alijom Izetbegovićem, HDZ na čelu se Stjepanom Kljujićem, SDS, čiji je predsjednik bio Karadžić. On je naveo da su u Skupštini bili zastupljeni i reformisti, liberali, Srpski pokret obnove i neke manje partije.

Najavljeno je da će glavno ispitivanje trajati jedan sat, a da će zastupnik optužbe unakrsno ispitivati Dodika dva sata.

Pretres je nastavljen sa oko sat vremena zakašnjenja zbog tehničkog problema u sudnici tri.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je pred Haškim tribunalom da je Skupština srpskog naroda u oktobru 1991. godine bila višestranačka i da je za cilj imala legitimnu zaštitu Srba, te da nisu bili predviđeni nikakvi sukobi sa drugima.

Dodik je, na suđenju Radovanu Karadžiću u svojstvu svjedoka odbrane, naveo da nikada nije čuo od Karadžića ili bilo kog drugog srpskog funkcionera bilo šta što odgovara kvalifikacijama iz optužnice, te da je srpska strana prihvatala pregovore i podržala Kutiljerov plan o tri konstitutivne jedinice.

Dodik je kao krivca za prijeratno narušavanje nacionalnog balansa u BiH naveo SDA i Aliju Izetbegovića, za koga je rekao da je pisac “Islamske deklaracije” i da se zalagao za uvođenje šerijatskih zakona čim muslimani budu većina u BiH.

“HDZ BiH je u to doba prvenstveno podržavo nezavisnost Hrvatske – i to je bio primarni cilj, a onda su formirali Hrvatski zajednicu Herceg-Bosnu koju su željeli da pripoje Hrvatskoj. To je i dovelo do dvoipogodišnjeg rata Hrvata i muslimana u BiH”, naveo je Dodik.

Dodik je istakao da Srbi u BiH ne bi prihvatili unitarnu BiH po principu “jedan – čovjek jedan glas” ni da je to prihvatio SDS ili Karadžić.

On je potvrdio da je za promjenu Ustava tadašnje Socijalističke Republike BiH bila potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, što zagovornici nezavisnosti nisu imali, pa su srušili Ustav i odbili uvođenje doma naroda, koji su zagovarali poslanici SDS i još neke stranke, a koji je trebao da zaštiti prava svakog naroda.

“Izetbegović nije imao političku većinu, lažno se predstavljao kao predsjednik BiH i tražio međunarodnu pomoć. Formirali su `Zelene beretke`. Posljedica je bila ta da su prva ubistva u BiH – bila ubistva Srba od strane muslimana”, rekao je Dodik.

(VisokoIN)