Kržalić: BiH nije podložna terorističkom djelovanju za razliku od drugih država

Stavovi o Bosni i Hercegovini kao leglu terorizma, kao mjestu koje može biti problematično za dodatnu radikalizaciju ili mjestu u kojem postoje kampovi za obuku terorista ne vode jačanju regionalne saradnje, stabilnosti, mira i povjerenja, ocijenio je u izjavi za Fenu zamjenik direktora Centra za sigurnosne studije (CSS) Armin Kržalić.

– Naši pokazatelji, koje su prezentovali sigurnosne i obavještajne institucije u BiH, govore u prilog da BiH nije podložna terorizmu i terorističkom djelovanju za razliku od drugih država. Također, dosadašnje aktivnosti koje su provodile policijske snage, presude koje je donio Sud BiH o pitanju terorizma, govore o ozbilnoj namjeri Bosne i Hercegovine da se ovaj problem riješi i u suštini da se ovo područje drži pod kontrolom – kazao je Kržalić.

Prema podacima koje je ove sedmice predstavio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, od 143 teroristička akta u Evropi i svijetu iza kojih stoji ISIL, a koja su se desila u 23 zemlje svijeta, niti u jednom takvom aktu nije učestvovao niko ko je na bilo koji način povezan s BiH. Predsjedavajući Zvizdić je tada istakao da ovaj važan podatak demantira sve one koji govore o BiH kao mogućoj bazi samog terorizma.

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je na toj konferenciji za medije istaknuo da se ne mogu prihvatiti teorije jednog broja kvazieksperata i kvazianalitičara, koji u zloj namjeri iznose takve podatke koji urušavaju stvarni pravni integritet države i nanose ogromnu štetu ekonomji te direktno ili indirektno i veliku finansijsku štetu turizmu.